Reinier Baas wint Edison Jazz Nationaal

Oeuvreprijs voor Marcus Miller

Muzieknieuws 11-11-2013 16:57

De winnaars voor Edison Jazz/World zijn bekendgemaakt. In de categorie Jazz Nationaal is gitarist Reinier Baas de winnaar. Zijn werk als solist (album in 2012: Mostly Improvised Instrumental Indie Music), als leider van The More Socially Relevant Jazz Music Ensemble en als lid van onder andere het New Rotterdam Jazz Orchestra viel de jury in positieve zin op. Andere winnaars zijn Joshua Redman (Internationaal), José James (Vocaal) en Buika (World). Bassist Marcus Miller ontvangt een Edison voor zijn gehele oeuvre. De prijzen worden op donderdag 21 november in het Muziekgebouw Eindhoven uitgereikt.

Baas (28) studeerde cum laude af aan het Conservatorium van Amsterdam en volgde daarna onderwijs aan de Manhattan School of Music in New York. Over zijn eigen band zegt hij in Gitarist 258, september 2012: “Het More Socially Relevant Jazz Music Ensemble is bedoeld als een ironisch statement. We spelen namelijk behoorlijk gecompliceerde composities met veel variatie in toon en melodie, waar de gemiddelde muziekluisteraar zich geheid een hoedje van schrikt. Maar eigenlijk nemen wij de jazzmuziek op deze plaat niet zo serieus. Mensen begrijpen de ironie niet waarmee wij spelen en dat is af en toe toch wel hilarisch."

Over zijn eigen spel: "De énige eis waaraan ik probeer te voldoen op muzikaal gebied, qua techniek en instrumentbeheersing, is dat ik kan spelen wat ik in gedachten heb. Dat is mijn voornaamste drijfveer, dat is voor mij de uitdaging van jazzmuziek. Cum laude afstuderen betekent letterlijk dat ik álles kan en dat is niet zo. Ik voel me meer een eeuwige student die nog een hoop te leren heeft."

Luister hier naar Reinier Baas solo en met Ensemble:

De Edison is een van de oudste muziekprijzen in de wereld, en de oudste muziekprijs in Nederland. Sinds 1960 wordt deze onderscheiding voor "geluidsdragers van bijzondere kwaliteit" uitgereikt. Alleen de Amerikaanse Grammy Award is één jaar ouder dan de Nederlandse Edison.

Tijdens de Edison-uitreiking wordt ook de publieksprijswinnaar bekendgemaakt. De genomineerden voor deze award (Ob6sions, Ruben Hein en Shirma Rouse & Kim Hoorweg) treden op. Het programma na de pauze wordt volledig ingevuld door Marcus Miller, winnaar van de Oeuvreprijs 2013. De avond wordt gepresenteerd door Co de Kloet. Radio 6 doet live verslag.

Een overzicht van de winnaars (voor zover al bekend):

Jazz Nationaal: Reinier Baas – Mostly Improvised Instrumental Indie Music (Mainland Music) Klik hier voor de website van Reinier Baas.

Jazz Internationaal: Joshua Redman – Walking Shadows (Warner Music)

Jazz Vocaal: José James – No Beginning No End (Universal Music)

World: Buika – La Noche Mas Larga (Warner Music)

Het document: Instant Composers Pool – Complete boxed catalogue, limited edition (Challenge Rec. Int.)

Oeuvreprijs: Marcus Miller

 

 

zoeken
zoeken