Instrumenten van McCartney, Cash en Dylan kopen?

Honderden instrumenten en memorabilia ter veiling in Beverly Hills

Muzieknieuws 04-12-2013 14:03

Veilingen van gitaren en andere instrumenten zijn altijd goed voor mooi dagdromen. Bij Julien's Auctions in Beverly Hills (Los Angeles) gaan op 7 december wel heel veel fraaie stukken onder de hamer. Gitarist bladerde voor jou de (online) catalogus door en constateerde dat er te weinig geld in de redactiekas zit om serieus mee te bieden.

Daags na de veiling van de originele props uit Peter Jackson's Lord Of The Rings-trilogie (de bijl van Gimli, de toverstaf van Gandalf, de voeten van Frodo, noem maar op) is het tijd voor een veiling van pop memorabilia onder de naam Icons and Idols: Rock 'n Roll. Woon je in de buurt, dan kun je tot en met Sinterklaasdag de veilingstukken komen aanschouwen in de showroom van Julien's. Wie daar te druk voor is heeft de beschikking over de honderden pagina's tellende digitale catalogus, en kan zo uitzoeken waar hij of zij op vrijdag 6 en zaterdag 7 december op gaat bieden. Ja, dat kan online!

Graag wijzen we je op pagina 320 van de catalogus, waar een lefty Höfner vioolbas met gold-plated hardware staat afgebeeld, die in 1964 voor Paul McCartney werd gebouwd en nu wordt geveild inclusief de originele Selmer tweed koffer. Verwachte opbrengst: 200.000 dollar.

Van Ronnie Montrose wordt een fikse collectie gitaren en apparatuur geveild, en er zijn prachtstukken van Johnny Cash (de Harmony op de foto hiernaast, alsmede een twaalfsnarige Martin D-12-20) en Jerry Garcia te zien (zijn Travis Bean TB500, serienummer 12). Uit de collectie van Elvis Presley komt een Martin ukulele uit begin jaren zestig, van Jimmy Page een onverwachte Roland G-707 synthesizergitaar.

Gitaren die wij ook graag even hadden willen bespelen zijn onder meer Steve Vai’s Ibanez “The Root Beer Jem” prototype, de 1956 Guild Thunderbird van John Doe (van punkband X) en de 1956 Fender Telecaster (serienummer 12171) van  Tom Fogerty van Creedence Clearwater Revival.

Instrumenten waar Keith Richards, Ron Wood, Mick Jagger, Jimmy Vaughan, Yngwie Malmsteen, B.B. King, Bruce Kulick, Dave Grohl, Ben Harper, Trent Reznor en nog zo wat mensen hun handen op hebben gelegd en soms een viltstift overheen hebben laten gaan zijn er ook te over, en voor redelijke startbedragen. Over een paar blue suede shoes van Elvis, een latex jurk van Lady Gaga of handschoentjes van de King of Pop gaan we hier maar niet beginnen...

Klik hier voor de link naar de veilingsite.

zoeken
zoeken