Ewan Dobson: virtuoos en onorthodox

Youtube-fenomeen in Nederland op 15 en 22 februari 2014

Muzieknieuws 03-02-2014 11:02

Op Youtube lopen de kijkcijfers van Ewan Dobson in de miljoenen. Slechts weinigen zagen hem in levenden lijve spelen. Binnenkort komt de Canadees naar Europa. De Acoustic Metal European Tour 2014 start op 7 februari in Belfast en loopt tot 24 maart in Immenstadt, Duitsland. Ewan Dobson zal Nederland aandoen op 15 februari (Paradiso, Amsterdam) en 22 februari (Paradox, Tilburg) en staat al met al op 35 podia in 12 verschillende landen.

Canadees Ewan Dobson is een veelbekeken gitaarvirtuoos die aan zijn eigen werk refereert als Acoustic Metal. Fingerstyle gitaarspel met de intensiteit van metal, zo moet je dat zien. En met humor! Dobsons Youtubevideo's hebben niet alleen door zijn fenomenale techniek zoveel kijkers getrokken. Dobson weet zichzelf uitstekend te presenteren en maakt met elke nieuwe video discussies los.

Wie hem nog niet kent, doet er goed aan om de 'Time 2' video te bekijken (op weg naar de 15 miljoen views en een hit in de wereldwijde iTunes-downloadlijsten).


Fingerpicking met chirurgische precisie, als we zo vrij mogen zijn. En zijn composities zijn ook niet mis. Hij mag dan graag refereren aan de intensiteit van metal, zijn stijl is niet begrensd. Onderaan deze post nog enkele videotips!

Dobson toerde eind 2013 in China en in Japan, waar hij een akoestische gitaarpartij opnam voor het door Jason Becker gecomponeerde Horrors, te vinden op 'Inferno', het nieuwe album van Marty Friedman dat in mei zal verschijnen. Tijdens de NAMM Show, januari jl., vertelde Friedman over het spelen met Dobson op Horrors (vanaf 5.15 min):  

Kijk hieronder naar de video's voor Paganini's Hip (liveopname uit 2011), Wash Away en Blood & Ice. 

De Acoustic Metal European Tour 2014 wordt ondersteund door Akustik Gitarre Magazine in Duitsland, Gitarist in Nederland, MAXIMUM Booking, AER versterkers en Ernie Ball snaren. Ernie Ball stelt voor de gelegenheid een pakket ter beschikking met T-shirt, een baseball cap, een set snaren en Ewan Dobsons eigen Ernie Ball plectrums. Bezoek je een van de twee optredens van Dobson, laat ons weten wat je ervan vindt! Mail je commentaar voor 28 februari naar info@gitarist.nl o.v.v. 'Dobson' en wie weet valt het Ernie Ball pakketje begin maart bij jou in de bus. 

Meer informatie op Ewan Dobsons website.

zoeken
zoeken