Paco de Lucia op 66-jarige leeftijd overleden

Grootmeester van de flamencogitaar verlegde grenzen

Muzieknieuws 26-02-2014 10:19

Hij is op 26 februari overleden op een strand in Cancún, Mexico, aan een hartstilstand: Paco de Lucía, de virtuoze Spaanse flamencogitarist en componist.
66 jaar oud werd hij slechts. Hij laat een indrukwekkend en veelzijdig oeuvre na.

Hij mag gerust een vernieuwer genoemd worden. Paco de Lucía (echte naam: Francisco Sánchez Gómez) viel niet alleen op door zijn virtuoze interpretaties van bestaande flamencostukken, hij vermengde flamenco in zijn eigen composities met ritmische en harmonische variaties uit jazz en klassieke muziek.

Als jongste zoon van flamencogitarist Antonio de Algeciras speelde hij gitaar sinds zijn vijfde en trad hij op vanaf zijn elfde jaar. Op zijn zeventiende nam hij voor het eerst een album op onder eigen naam: La Fabulosa Guitarra de Paco de Lucía. Zijn samenwerking met zanger Camarón de la Isla (vanaf 1968) maakte hem een ster. Het was in de jaren zeventig dat De Lucía begon te experimenteren met jazz; met het opnemen van de rumba Entre Dos Aguas veroorzaakte hij opschudding in de flamencowereld.

Samenwerking met fusiongrootheden als Al Di Meola, Larry Coryell en John McLaughlin volgde. Tevens maakte De Lucía opnames van diverse werken van klassieke Spaanse componisten. Op zijn eigen albums sloeg hij een brug tussen de stijlen van het hele Middellandse zeegebied en die van Latijns Amerika.

In de aprileditie van Gitarist, in de winkels op 24 maart, lees je een uitgebreider In Memoriam Paco de Lucía.

Luister hier naar een selectie van De Lucía's opnames: zijn laatst verschenen livealbum (uit 2010), zijn beroemde opname van het Concierto de Aranjuez (1991), Cositas Buenas uit 2004, dat hem diverse onderscheidingen opleverde, waaronder een Latin Grammy Award voor beste album, en ten slotte Friday Night In San Francisco, de legendarische registratie van het optreden met Al Di Meola en John McLaughlin uit 1981 (één van de meest invloedrijke akoestische gitaaralbums aller tijden genoemd).

Bekijk hier een documentaire over de man, gemaakt in 2002:

zoeken
zoeken