Uniek concert van Florian Maier via Uitzending Gemist

Dubbelconcert elektrsche en akoestische gitaar

Muzieknieuws 06-05-2014 10:05

Schattenspiel, het door componist en metalmusicus Florian Magnus Maier gecomponeerde dubbelconcert voor elektrische gitaar, klassieke gitaar en orkest, werd op 26 april 2014 (Koningsdag) om 14:15 uur in de grote zaal van het Concertgebouw uitgevoerd door de componist zelf, klassieke gitarist Izhar Elias (winnaar Nederlandse Muziekprijs) en het Radio Filharmonisch Orkest onder leiding van de Oostenrijkse dirigent Hans Graf. NTR Podium zond het concert uit op 4 mei, maar je kunt het nog terugkijken via website Uitzending Gemist. Hieronder de link!

Schattenspiel is een mix van klassieke muziek met invloeden uit de flamenco, heavy metal, diverse popmuziekstijlen en sferen uit het Midden-Oosten.

Na de live uitzending op Radio 4 en een livestream via www.concertgebouw.nl zond NTR-Podium het stuk uit op 4 mei, samen met een tv-reportage van het maakproces. De solisten zijn de componist zelf op de Moog Guitar en klassiek gitarist Izhar Elias. Ze worden begeleid door het Radio Filharmonisch Orkest onder leiding van de Oostenrijkse dirigent Hans Graf.

Klik hier om de uitzending te bekijken (of beluisteren, natuurlijk).

Eén supergitaar
Het lijkt een onmogelijke combinatie, een dubbelconcert voor klassieke en elektrische gitaar. De delicate wereld van de zes nylon snaren en een klankkast versus het versterkte geweld van het scheurijzer dat furore maakte in de popmuziek. De Duits-Nederlandse componist Florian Magnus Maier, actief in de groepen Dark Fortress en Noneuclid, durfde in opdracht van de ZaterdagMatinee de uitdaging aan. De twee gitaren bleken volgens Maier ‘complementair’ en klonken 'als één superinstrument’, waarbij de elektrische gitaar als een schaduw van zijn oudere familielid fungeert. Maiers fascinatie voor flamencomuziek en de klanken van het Midden-Oosten spelen er bovendien een belangrijke rol.

Het orkest als een gigantische band
Maier zei vooraf over het project: "Ik wil kijken hoe de twee solisten naar elkaar toe kunnen kruipen. Dit is de kernvraag: waar raken de werelden van akoestische en elektrische gitaar elkaar? Daarnaast breng ik elementen uit de metal muziek over naar het orkest. Het Radio Filharmonisch klinkt straks als een gigantische band, inclusief veel slagwerk en drums.”

Oordeel nu zelf!

zoeken
zoeken