Rich Robinson terug met soloalbum en tournee

Rootsrock met creatief gitaarspel

Muzieknieuws 15-05-2014 15:04

Rich Robinson is bekend geworden als gitarist, songwriter en mede-oprichter van The Black Crowes. Wereldwijd verkocht deze band meer dan 35 miljoen platen. Naast zijn werk met The Black Crowes heeft de gitarist een succesvolle solocarrière opgebouwd. Eind april bracht Robinson zijn derde soloplaat uit, 'The Ceaseless Sight'. In juni komt hij voor drie concerten naar Nederland: Zoetermeer (Boerderij), Nijmegen (Doornroosje) en Hengelo (Metropool).

Begin jaren ’80 richt Rich Robinson samen met zijn broer de band The Black Crowes op. Met hun debuutalbum ‘Shake Your Money Maker’ (1990) verwerft de band wereldwijde bekendheid. Opvolger 'The Southern Harmony and Musical Companion' bereikt de top van de Amerikaanse albumlijsten en gedurende de gehele jaren '90 zijn The Black Crowes graag geziene gasten in de grote clubs en op de grootste festivals. De broederlijke ruzies tussen Rich en zanger Chris Robinson zijn berucht en maken dat de groep in 2001 uit elkaar gaat. Dat is voor Rich het moment om een begin te maken met zijn solocarrière. In 2004 ziet zijn eerste soloplaat ‘Paper’ het levenslicht. Hij toert de wereld rond en speelt op kleine podia, naar eigen volle tevredenheid.

In 2005 besluiten The Black Crowes de draad weer op te pakken met album 'Warpaint'. De reünietournee gaat een paar keer de wereld rond, tot in 2010 een tweede pauze ingelast wordt. Rich Robinson neemt ‘Crooked Sun’ op, zijn tweede soloalbum, waarmee hij eind 2012 in Nederland op de podia staat. In 2013 gaan The Black Crowes opnieuw op wereldtournee, Robinson wacht nu niet meer met songs schrijven. Zo verschijnt 'The Ceaseless Sight’ in april 2014.

Natuurlijk hoef je van hem geen radicale andere muziek te verwachten dan die waarvan je hem kent. Ook solo staat Robinson garant voor groovende, ruwe-bolster-blanke-pit rootsrock, gedreven door zijn kenmerkende ritmische gitaarspel. Live zal hij een selectie aan gitaren meenemen, waaronder zijn geliefde James Trussart (hij staat ermee op de cover van The Ceaseless Sight), en gitaren van Arcane, Gretsch en de Fender Custom Shop. Versterkerbouwer Reason uit St. Louis bracht onlangs een opvallende Rich Robinson Signature versterker op de markt. Het nieuwe vlaggenschip, noemt de firma het zelf. Hopelijk staat het gevaarte ook bij de concerten in juni.

Concerten
do 19 juni: Doornroosje, Nijmegen
vr 20 juni: Metropool, Hengelo 
za 21 juni: Boerderij, Zoetermeer 


zoeken
zoeken