Jeff Beck, Pat Metheny, Joe Satriani, Bootsy in Utrecht

TivoliVredenburg maakt vliegende start

Muzieknieuws 19-05-2014 10:05

Nog voordat de gloednieuwe Utrechtse muziektempel officieel is geopend, struikel je er al over de grote namen. Jeff Beck, Pat Metheny, Joe Satriani, Bootsy Collins en Jonny Lang zijn nog maar enkele van de namen die op het programma staan. Als dat zo doorgaat is het gapend gat dat Vredenburg de laatste jaren was snel vergeten.

Natuurlijk heeft een select groepje Gitarist-lezers al kennis kunnen maken met het nieuwe TivoliVredenburg, dankzij de Masterclass van Steve Vai. Dat was in Ronda, een van de vijf zalen die het centrum biedt. De Grote Zaal, Ronda, Hertz, Pandora en Cloud Nine bieden concerten in alle soorten en maten, getuige de agenda op de nieuwe website.

We pikten er alvast een rij aardige shows uit voor je:

  

De Jeff Beck Band op zondag 25 mei; tweede gitarist naast de meester is de Zwitser Nicolas Meier (op de foto naast Beck), die in Engeland woont en werkt en daar wordt gezien als een van de meest originele en opvallende jazzgitaristen van de laatste jaren. In de Beck Band verder bassiste Rhonda Smith en drummer Jonathan Joseph.

Karnivool op donderdag 5 juni, de Australische progmetalband met gitaristen Drew Goddard en Mark Hosking en bassist Jon Stockman. Dat gaat er ongeveer zo uitzien:

De Pat Metheny Unity Group mag op 8 juni in de Grote Zaal spelen, waar de gitarist al zoveel triomfen vierde met verschillende Group-samenstellingen. De Unity Group bestaat uit (op de foto vlnr) saxofonist Chris Potter, Pat met pet, drummer Antonio Sanchez, bassist Ben Williams en multi-instrumentalist Giulio Carmassi).


Soundgarden komt op 10 juni spelen, natuurlijk met Kim Thayil en Chris Cornell op gitaar, en bassist Ben Shepherd. Dit is een video van het SXSW festival in maart dit jaar:

Alleen drummer Matt Cameron is er niet bij, maar die andere Matt, Chamberlain, die kan het ook wel!

Een dag later, op 11 juni, zijn het Dave Mustaine (foto) en Shawn Drover die de vlijmscherpe gitaarpartijen van Megadeth de zaal in zullen riffen.

15 juni staat Joe Satriani op het podium, met zijn enige show in de Benelux tijdens deze tournee. Hier een video van een optreden in de Arsenio Hall Show in april jl., met de studioband:

Satriani heeft in Utrecht niemand minder dan Mike Keneally (keyboards & gitaar), Bryan Beller (bas) en Marco Minnemann (drums) bij zich.

Het trio van Australiër John Butler is een goed bewaard geheim, en Butler zelf een wonder van een gitarist. Bekijk dit concert van februari maar eens en je weet waarom je dit wil zien!

Rob Zombie heeft sinds enkele jaren John5 als gitarist (links op de foto), dus wie Zombie's enige horrormetalshow zal bezoeken op 1 juli, die krijgt een dikke portie Telecaster-shredwerk voor zijn kiezen. 

Een dag later ook verkleedpartijen maar something completely different, namelijk Bootsy Collins en band. Nog geen half jaar terug speelde hij Paradiso plat, volledig on the one, natuurlijk. Nu is TivoliVredenburg aan de beurt!

Bluesgitarist Jonny Lang was een van de wonderkinderen van de jaren negentig. Tegenwoordig maakt hij volwassen popmuziek in de stijl van John Mayer, waarmee hij op 6 juli Utrecht aandoet. In oktober vorig jaar deed Lang een Rockpalast show in Bonn:

Tony Joe White brengt zijn swampy blues naar Utrecht op 8 juli. Met het succesvolle album Hoodoo liet hij wederom horen waarom zoveel grote namen uit de popmuziek (Tina Turner, Elvis Presley, Eric Clapton) zijn songs hebben opgenomen.

Het Devin Townsend Project op 5 augustus, waarbij er ongetwijfeld bekende Nederlanders op het toneel zullen verschijnen. Townsend is al jaren een graag geziene gast in Nederland en ook al is Casualties of Cool zijn meest recente albumproject, het werk met zijn Project is live een feest voor elke rockmuzikant. Peavey zette een optreden van het Devin Townsend Project uit 2011 op zijn Youtubekanaal. Tweede gitarist is Dave Young, Brian Waddell de bassist:

zoeken
zoeken