Carte blanche voor Bram Stadhouders

Speciale gitaaravond op 6 september in het Bimhuis

Muzieknieuws 26-08-2014 13:08

Het Amsterdamse Bimhuis heeft experimenteel gitarist Bram Stadhouders een "Carte Blanche" gegeven, waarmee hij de avond van 6 september geheel naar eigen smaak mag invullen. Na tientallen uitvoeringen van zijn compositie Henosis (voor zijn trio en het Nederlands Kamerkoor) en met twee duoprojecten in de zijlijn, presenteert Stadhouders in het Bimhuis twee gloednieuwe projecten.

Project 1: "Filgamet" (gecomponeerd)
Bram Stadhouders | gitaar, compositie
Sebastian Brouwer | tenor zang
David Hoogerheide | live elektronica

Bram Stadhouders presenteert een nieuwe compositie voor elektrische nylonsnarige gitaar (zijn geliefde Godin), tenorstem en live elektronica. Een gitaar en een stem is misschien wel de meest gehoorde combinatie in de popmuziek. De oorsprong van dit werk bevindt zich in dit cliché. Stadhouders wil dit echter in een nieuw jasje gieten door veelvuldige elektronische manipulatie en vervorming van de gitaar en stem, mysterieuze zanglijnen en vrije improvisatie. De Godin-gitaar klinkt als een mix tussen een klassieke en versterkte gitaar, en kan dankzij een MIDI-output tevens dienen als synthesizer. Hierdoor zal de gitaar soms klinken als bijvoorbeeld piano of pandrum.

De drie musici hebben compleet verschillende achtergronden. Stadhouders zelf is een jazz/improvisatie gitarist, Brouwer is een klassiek tenorzanger en Hoogerheide is vooral actief in popbands. Toch worden deze tegenstellingen samengesmolten tot een natuurlijk geheel, alsof deze muziekcategorieën in dit stuk niet zonder elkaar kunnen.

Na het zien van een YouTube video van Sebastian Brouwer waarin deze een stuk van Rob Zuidam zong, wist Stadhouders dat hij de aangewezen persoon was om dit stuk te zingen. Zijn krachtige en aanwezige stem vormt een mooi contrast op de soms ijle klanken van de gitarist, en zijn open, moderne en vooruitstrevende kijk op muziek daagt uit tot experimenteren. David Hoogerheide en Stadhouders waren klasgenoten op de Utrecht School of Music & Technology, en werken al jaren samen. Vaak loopt de popmuziek voorop in het gebruik van elektronica, en David weet dat perfect toe te passen op verschillende muziekstijlen.

(Dit project speelt ook nog op 9 november op November Music Festival in Den Bosch.)

Project 2: Improvisatie/compositie met Afrikaanse percussie
Bram Stadhouders | Gitaar, elektronica
Jozef Dumoulin (BE) | Fender Rhodes
John Dikeman (USA) | Saxofoon
Ousmane Mbengue (Senegal) | Afrikaanse percussie & zang
Mousse Pathe Mbaye (Senegal) | Afrikaanse percussie

In dit concert vormen opzwepende en trance-veroorzakende ritmes de basis, overstemd door scheurende saxofoon, of vervreemd door Fender Rhodes en effecten, te horen zijn, afgewisseld met kabbelende ambientgeluiden en aangevuld met Afrikaanse zang.

Afrikaanse percussie staat al lang op het project-wenslijstje van Bram Stadhouders. Via internet komt hij bij de namen Mousse Pathe Mbaye en Ousmane Mbengue terecht, beide gerespecteerde percussionisten; daarnaast is Ousmane ook een hoog gewaardeerde zanger. De Belgische toetsenist Jozef Dumoulin behoeft tegenwoordig weinig introductie meer, hij deelde het podium met namen als Magic Malik, Aka Moon, Trevor Dunn, Hilmar Jensson, Andrew D'Angelo, Joseph Bowie, Nelson Veras, Marc Ducret. Hij wordt Fender Rhodes-wizard genoemd, met name na zijn laatste soloalbum. Op dit instrument zal hij ook zijn bijdragen leveren aan dit project. John Dikeman is zeer actief in de Amsterdamse improscène. Hij speelt veel met Cactus Truck, en deelde laatst het podium met legendes William Parker en Hamid Drake.

Van beide projecten zijn helaas nog geen geluidsfragmenten beschikbaar omdat de muziek nog volop in ontwikkeling is.

Duo’s
Overigens heeft Stadhouders ook een opmerkelijk duoproject gaande: “Op 10 mei jl. speelde ik op festival Terug Naar Het Begin in Appingedam een duo-concert met Urna, een zangeres afkomstig uit de steppe van Mongolië. "The voice of the new nomads" wordt ze ook wel genoemd.” 

Bekijk hier een video opgenomen in Appingedam: 

Dan is er nog het Stadhouders & Strootman duo:

“Op 19 en 20 april jl. heb ik met "klassiek" gitarist Aart Strootman opnames gemaakt in de kapel van een groot klooster met een prachtige natuurlijke galm, met improvisaties op twee klassieke gitaren. Ook hier wordt klassiek en improvisatie verenigd, aangezien Aart uit de klassieke wereld komt, en ik uit de improvisatie. Toch zijn alle stukken volledig geïmproviseerd.”

De opnames worden binnenkort uitgebracht op cd, nu kun je hier alvast wat samples beluisteren:

Via deze link ga je naar de website van het Bimhuis.

Klik hier voor de website van Bram Stadhouders.

zoeken
zoeken