aanmelden
Jett Rebel en de gitaar van Sjak Zwier
Documentaire Jett Rebel: Ready for Take-off in premiere
Muzieknieuws 18-08-2014 10:08
Zijn populariteit kent geen grenzen, zo bleek maar weer tijdens Lowlands. Interessant dus, dat de documentaire Jett Rebel: Ready for Take-off van filmmaker en gitaarfanaat Harm Rieske, naar eigen zeggen gemaakt vanuit "de zoektocht naar een spook van een klank", geprogrammeerd staat op festival Film by the Sea in Vlissingen (13 september) en meedoet in de studentencompetitie bij het Nederlands filmfestival in Utrecht, eind september.

Rieske en zijn collega-filmmakers volgden Jett Rebel gedurende een korte periode waarin hij doorbreekt van talentvol muzikant tot Nederlands jongste muziekicoon. De documentaire van 24 minuten volgt de periode vlak voordat Jett meerdere grote muziekprijzen wint en hij een drastisch ander leven krijgt.

Jett Rebel: Ready for Takeoff Trailer from Fonk on Vimeo.

Harm Rieske, in 2012 afgestudeerd aan de Filmacademie in Amsterdam, is regisseur van de film over multi-instrumentalist (maar vooral gitarist) Jelte Tuinstra, alias Jett Rebel. Rieske: “Ik speel sinds mijn 14e gitaar. Tegenwoordig helaas niet meer zo veel omdat film maken veel tijd kost. Ik heb ondertussen wel bijna teveel gitaren voor mijn kleine huisje; akoestische, elektrische, twee bassen en een sitar. Het ding is dat ze allemaal anders klinken en dat je op elke gitaar andere muziek speelt. Natuurlijk ben je zelf de muzikant die bepaalt maar het is toch een soort relatie die met ieder instrument anders is. Al tijdens mijn middelbare school had ik het idee opgevat om zelf een elektrische gitaar te gaan bouwen. Het verzamelen van materialen en het vinden van een geschikte werkplek duurde echter wat langer dan gedacht, maar na jaren was hij eindelijk af. Toch klonk de gitaar, hoe kon het ook anders, niet helemaal zoals ik had gehoopt. Zodoende komt er weer een nieuw project aan." 

Zwier
“Met deze passie voor het instrument en de zoektocht naar een spook van een klank die in mijn hoofd hangt, besloot ik een film te gaan maken. De zoektocht naar de holy grail of tone bleek een onmogelijke film te zijn maar ik kwam wel uit bij twee fantastische mensen verbonden door dat instrument. Sjak bouwt voor Jelte een gitaar, maar de samenkomst van deze twee is nog mooier als ze een kijkje nemen in de winkel van de ander, letterlijk en figuurlijk."

Jett Rebel: Ready For Takeoff wordt vertoond tijdens Film by the Sea op zaterdag 13 september, en wel om 21.30 en om 22.15 uur; tickets geven ook toegang tot een speciaal optreden van Jett Rebel in de foyer van CineCity. Een week later, op 20 september, draait de docu mee in het speciale programma Zeeuws Luik ('Zeeuwse filmmakers of films over Zeeuwse onderwerpen').

Wil je op de hoogte blijven van de vertoningen van en verder ontwikkelingen rond Jett Rebel: Ready For Takeoff, klik dan hier voor de Facebookpagina van het project.