Eerste liedjesalbum voor Edith Leerkes

Herman van Veen's gitaarvirtuoos zingt nu ook

Muzieknieuws 21-09-2014 15:09

Na optredens over de hele wereld met het Amsterdams Gitaartrio en twintig jaar samenwerking met Herman van Veen brengt Edith Leerkes op 26 september 2014 haar eerste soloalbum als singer-songwriter uit.

In 2007 maakte Edith Leerkes het album 'Etude Feminine', met twaalf eigen stukken voor sologitaar. Nu is er 'Liedjes', waarop veertien nummers over uiteenlopende onderwerpen als vriendschap, liefde, ouderschap en meer. De meeste liedjes zijn door Leerkes zelf geschreven, verder heeft ze samengewerkt met dichteressen Judith Herzberg en Selma Meerbaum Eisinger en haar zoon, muzikant Marnix Dorrestein.

Bekijk in deze video fragmenten uit het opnameproces:

Beluister Liedjes op www.edithleerkes.nl

Als elfjarig meisje werd Edith Leerkes verliefd op de gitaar en sindsdien heeft ze weinig anders meer gedaan dan gitaarspelen. Edith studeerde aan het Twents Conservatorium bij Louis Gall en in Spanje bij Ernesto Bitetti. Met het Amsterdams Gitaar Trio gaf ze over de hele wereld concerten, onder meer in het Concertgebouw in Amsterdam, Carnegie Hall in New York, Ambassador Auditorium in Los Angeles en de Casals Hall in Tokyo. Het trio nam muziek op van o.a. Bach, Scarlatti, Albeniz, de Falla, Bizet en Prokovief.Tijdens haar samenwerking met Herman van Veen is Ediths liefde voor zang ontwikkeld. Daarna heeft Van Veen haar aangemoedigd ook haar eigen teksten te gaan schrijven. De release wordt begeleid met een aantal optredens eind 2014 en begin 2015. 

In 1992 speelde Leerkes met het trio als gast op een aantal galaconcerten van Herman van Veen. Dit leidde in 1998 tot een ovestap naar de groep rond Herman van Veen. Met hem schreef en produceerde ze de cd 'Du bist die Ruh'' en het gelijknamige televisieprogramma over Franz Schubert, 'Colombine en de Stemmendief', een muziekspel voor kinderen, 'Nu en dan', een audiografie over Herman van Veen en 'Je zoenen zijn zoeter', een cd met het Rosenberg Trio. Met gitariste Olga Franssen nam ze de cd 'A Certain Tenderness' op, met liedjes van Herman van Veen bewerkt voor twee gitaren.

Met Van Veen trad Leerkes half september 2014 op bij Giel op 3FM, waar ze onder andere Stromae coverden:


zoeken
zoeken