John F. Klaver over nieuw album

Bonustracks in Sun Studio in Memphis opgenomen

Muzieknieuws 01-11-2014 15:10

1 november verschijnt het nieuwe album van John F. Klaver, ‘The Edge’. Opgenomen in de analoge E-Sound Studio’s (voorheen Dureco, sinds 1964), met twee bonustracks in de legendarische Sun Studio van Elvis en andere fifties-rockers, is het een gevarieerde plaat geworden die met gemak buiten de gebaande pentatonische banen blijft. John Klaver vertelt hier zelf hoe het album tot stand kwam.

Na het succes van mijn vorige album ‘Wheels in Motion’ is het vierde album inmiddels een feit! De plaat, die is opgenomen in de E-Sound Studio’s in Weesp, heet ‘The Edge’ en bevat elf eigen tracks en twee  covers. Daarnaast zijn er nog twee bonustracks te downloaden met de speciale code op de cd-hoes.

Sun Studiosun
De bonustracks zijn het resultaat van een opnamesessie in de befaamde Sun Studio in Memphis, Tennessee, waar onder andere Elvis en Johnny Cash hebben opgenomen. De apparatuur waar zij over speelden staat er nog steeds en daar hebben we uiteraard dankbaar gebruik van gemaakt! Zo heb ik bijvoorbeeld gespeeld over een oude Fender 53 Deluxe uit de jaren ‘50. De oude mics staan er ook nog en dit alles zorgt voor het unieke geluid. De Hammond had de tijd iets minder goed doorstaan, maar na een quick fix bleek ook die voor een uniek geluid te zorgen. Voor een mooie galm hebben we tevens gebruik gemaakt van een mic in het oude kantoortje naast de opnameruimte. De twee tracks die we hebben opgenomen zijn eigen stukken – waaronder een lied geïnspireerd door de International Blues Challenge waar we maar liefst twee keer aan hebben deelgenomen.

E-Soundrek
De tracks op de plaat zelf zijn opgenomen in Weesp, in de E-Sound Studio’s. Ook daar stond een aantal mooie instrumenten. Zo hoor je op dit album niet alleen een Hammond B3, maar ook een Fender Rhodes en een Clavinet. Uiteraard ontbraken mijn zelfbouw Super Reverb en Vibroverb versterkers niet en voor extra drive heb ik mijn zelfbouw COT en Centaur pedaal gebruikt, aangevuld met een fuzz en wah. De gitaren die je op de plaat kunt horen zijn een Gibson ES-335, Collings 290, Fano TC6, Fender Stratocaster en Gun Telecaster.

De muzikantenamp
De ritmesectie bestond als vanouds uit Eric Dillisse (drums) en Iris Sigtermans (bas), die voor de gelegenheid werden versterkt door Bob Fridzema en Pascal Lanslots (Hammond B3), Wies Ingwersen (backingvocals), Boy Vielvoije (Bluesharp) en Efraim Trujillo (altsaxofoon). Hun bijdragen hebben voor een zeer veelzijdige plaat gezorgd, die naast blues ook veel rock, funk en soul bevat. Ook zijn er invloeden van Jimi Hendrix, Matt Schofield, Robben Ford en Oz Noy te ontdekken.

Kortom, ‘The Edge’ is een zeer veelzijdige plaat geworden, die niet alleen gitaristen maar ook het grotere publiek zal aanspreken! John F. Klaver

Bekijk hier de albumpromo voor ‘The Edge’, met shots uit de E-Sound Studio's. Op 1 november zal er een livestream concert plaatsvinden vanuit de studio in Weesp waar. Je kunt het concert bekijken via deze link.

Kijk voor meer info op de website van John F. Klaver.  

zoeken
zoeken