Slash wint Nederlandse gitaarprijs

En volgt hiermee onder meer Brian May en Steve Lukather op

Muzieknieuws 27-11-2014 09:39

Onder toeziend oog van een uitzinnig publiek van met name jonge gitaarliefhebbers en een aantal van Nederlands grootste gitaarhelden heeft Slash op dinsdag 25 november in Club Ziggo de eerste Sena European Guitar Award (SEGA) in ontvangst genomen. De jury prees zijn onmiskenbare stijl en het feit dat de Brits-Amerikaanse gitarist een enorme groep jongeren inspireerde om gitaar te gaan spelen.

(op de foto boven v.l.n.r.: SEGA-juryvoorzitter Jean-Paul Heck, George Kooymans, Slash en Leo Blokhuis)

tekst en foto's Kevin Pasman

De SEGA is de opvolger van de Eddy Christiani Award, die traditiegetrouw in Het Arsenaal in Vlissingen uitgereikt werd. Organisator Scoop kon door bezuinigingen niet meer opdraaien voor de kosten van de uitreiking, waardoor deze zowel van organisatie als van locatie moest wisselen. De organisatie ziet de SEGA echter wel als een volwaardige opvolger van de Eddy Christiani Award, waarmee Slash na Steve Lukather (2010) en Brian May (2011) de derde internationale winnaar van de Nederlandse gitaarprijs is.


In tegenstelling tot zijn voorgangers – die overigens beiden per video hun felicitaties hebben uitgebracht – heeft Slash zelf niet opgetreden op de uitreiking. Zijn werk werd uitgevoerd door onder meer Danny Vera (Don’t Cry), Anneke van Giersbergen met de huisband onder leiding van Leendert Haaksma (Promise) en – tussen de bedrijven door – Blaas Of Glory (November Rain).

Verdere optredens waren onder meer van eerdere prijswinnaars Jan Akkerman, Dany Lademacher (foto links) en Ad Vandenberg met zijn MoonKings, alsmede DeWolff, Stevie Ann en Sena Young Guitar Award-winnaar Rayan Vroon.
Leendert Haaksma bracht met Wild Geese nog een eerbetoon aan de voormalige naamgever van de prijs.

Slash ontving de SEGA uit handen van George Kooymans, de laatste winnaar van de Eddy Christiani Award. In een korte toespraak bedankte de gitarist zijn oma voor zijn eerste gitaar en zijn ouders, omdat zij een goede verzameling rock ‘n’ rollplaten hadden. Na de uitreiking signeerde hij een muurschildering bij de ingang van de zaal.



zoeken
zoeken