aanmelden
Prototype Les Paul 'Black Beauty' te koop
Chet Atkins' Gretsch 'Dark Eyes' gaat ook onder de hamer
Muzieknieuws 29-01-2015 13:01
Een van de belangrijkste instrumenten in de geschiedenis van de gitaar wordt 19 februari geveild bij veilinghuis Guernsey’s in New York. De gitaar is het prototype van de Les Paul Custom, een model dat de stergitarist en Gibson begin jaar vijftig samen ontwikkelden.

lp black beauty

 

De gitaar, die de bijnaam ‘Black Beauty’ kreeg vanwege zijn smokingachtige uiterlijk en goudkleurige binding, verliet eind 1953 de fabriek en werd in 1954 bij Les Paul afgeleverd. In de 22 jaar daarna voerde de rusteloze Paul talloze wijzigingen en verfijning aan het instrument door. Zo veranderde hij de elementen en hun positie, de regelaars en de impedantie van het circuit. Ook probeerde hij verschillende vibrato’s, veranderde hij de hoogte van de tune-o-matic brug voor meer sustain en monteerde hij verschillende slagplaten. Hij voegde zelfs een microfoonaansluiting met volumeregelaar aan de baszijde van de body toe. Les Paul gebruikte Black Beauty jarenlang bij opnames en optredens, inclusief zijn Les Paul and Mary Ford tv-show, voordat hij hem in 1976 aan zijn vriend gitaarbouwer Tom Doyle gaf.

Les Paul bleef nog jaren sleutelen aan 'Black Beauty'

black eyes

Dark Eyes
Doyle laat de gitaar nu veilen, samen met een aantal andere items uit zijn persoonlijke collectie waaronder nog een historisch instrument: een unieke, speciaal voor Chet Atkins gebouwde zwarte Gretsch 6120 met de bijnaam ‘Dark Eyes’. Dit prototype was het begin van de samenwerking tussen Gretsch en de countrylegende. Verder is er ook een originele Ampex taperecorder uit de homestudio van Les Paul. Paul was naast gitaarontwerper ook een pionier op het gebied van opnametechniek en was o.a. de grondlegger van multitracking. Andere items die geveild worden zijn de podiumkruk die Les Paul gebruikte bij zijn optredens is Fat Tuesday’s in New York, handgeschreven setlists en cassettes met live-opnames.

'Dark Eyes', een van de eerste Gretsch 6120 Chet Atkins modellen

ampex

Opbrengst
Er is geen verwachte opbrengst voor de Les Paul Custom. In 2012 bracht een veiling van items uit Pauls persoonlijke collectie 5 miljoen dollar op voor de Les Paul Foundation, zijn liefdadigheidsinstelling voor muziekeducatie en medisch onderzoek. Kijk voor meer informatie op de website van Guernsey’s.

Deze Ampex taperecorder van opnamepionier Les Paul wordt ook geveild

 

Bekijk hier twee video's waarin Tom Doyle meer vertelt over Black Beauty en Dark Eyes.

 

Zie hier Chet Atkins in actie op Dark Eyes met het nummer Black Eyes.