aanmelden
Pop wat levert 't (nog) op?
Popmuzikanten kunnen amper rondkomen
Muzieknieuws 18-01-2016 11:01
Tja, eigenlijk is er maar weinig nieuws onder de zon. Maar als je de cijfers ziet is het toch altijd weer even schrikken hoe weinig popmuzikanten gemiddeld/modaal verdienen. Ruim de helft van de profs onder ons zit op uitkeringsniveau! Op Noorderslag werd het in opdracht van Ntb, FNV-KIEM, Sena en NORMA jaarlijks uitgevoerde onderzoek Pop Wat Levert Het Op? gepresenteerd.

In het onderzoek worden de crisis die sinds 2008 heeft ingezet en de overstap naar streaming die de muziekindustrie gemaakt heeft, als belangrijkste verklaringen genoemd waardoor popmuzikanten nóg minder zijn gaan verdienen. De uitkomsten:

-Ruim de helft van de Nederlandse professionele popmusici verdiende in 2014 slechts € 9.000,– bruto of minder met muziek terwijl het aantal gewerkte uren per week de afgelopen jaren met 11% is toegenomen.

– De popmusicus anno 2015 is hoogopgeleid. Tweederde van de respondenten heeft een HBO of hogere opleiding gevolgd.

– De modale popmusicus heeft een bruto jaarinkomen van € 18.000,– (muziek plus andere inkomsten) en bijna een kwart verdiende € 9.000,– of minder.

– De modale samenwonende popmusicus kan met zijn/haar partner of gezin niet rondkomen van eigen inkomsten uit muziek en is mede aangewezen op inkomsten uit andere werk of inkomsten van de partner.

– 48% van het inkomen uit muziek wordt met optredens verdiend, 21% met lesgeven en 15% met royalties en rechteninkomsten.

– Bijna 40% van de optredens bij de gesubsidieerde poppodia leveren een gage van € 50,– of minder op terwijl 4% meer dan € 1000,– verdient .

– 85% van de ondervraagde musici is van mening dat muzikanten een veel te lage vergoeding ontvangen voor het online downloaden en streamen van muziek.

Het hele onderzoek lezen? (is de moeite waard!) Hier kun je 't downloaden.