aanmelden
Nita Strauss over haar Ibanez clinic op Musicfair 14 februari
Gitariste Alice Cooper: 'Om in deze band te kunnen spelen is een droom die uitkomt.'
Muzieknieuws 01-02-2016 07:03
Over hoe je als shredgitariste bij Jermaine Jackson terecht komt: 'Speel je ook funk?' en ik zei natuurlijk ja. Ik zocht op Google ‘funk guitar’ op en vond wat licks.' Gitariste Nita Strauss heeft zich snel in de kijker gespeeld. Was ze een paar jaar geleden nog onderdeel van de vrouwelijke tribute band The Iron Maidens, nu kan niemand meer om haar heen als gitarist van Alice Cooper. Zondagmiddag 14 februari uur geeft ze voor Ibanez een clinic op de Clinic Stage van de Musicfair in de Jaarbeurs Utrecht. Wij spraken haar eind januari op de NAMM Show in Anaheim.

Zondag 14 februari 14.00 uur
Ibanez clinic Nita Strauss op Musicfair 2016.

Dagtickets Musicfair € 25,-. Klik hier om je tickets te bestellen.

Blokkenschema van alle workshops, sessions, Q&A's etc. tijdens Musicfair
Klik hier

Interview door Steven Faber

Al zou je het niet zeggen als je de 29-jarige rockchick ziet, Nita Strauss is een nakomeling van componist Johann Strauss. Zelf is ze geboren in Los Angeles in een gezin met een vader die gitaar, bas en drums speelde. Na het zien van het afsluitende gitaarduel in de film Crossroads, wist ze dat ze niets anders wilde dan gitaar spelen. Was gitaar haar eerste muziekinstrument? “Eerst heb ik drums geprobeerd, maar ik was een vreselijke drummer. Daarna speelde ik een tijdje basgitaar, maar dat verveelde al snel. Toen ik de gitaar ontdekte was dat liefde op het eerste gezicht.”

In Los Angeles zijn er veel mogelijkheden om gitaar te leren spelen, van privédocenten tot topopleidingen, maar die weg ging Nita niet. “Mijn vader heeft me wat basisdingen geleerd, zoals een C en G akkoord. Daarna heb ik alles zelf aangeleerd met behulp van DVD’s. John Petrucci’s Rock Discipline, Yngwie Malmsteens Play Loud, Marty Friedmans Exotic Metal Guitar en Melodic Control; dat soort video’s en natuurlijk heel veel oefenen.”

Funken bij Jermaine
Met haar eerste band, ze was toen dertien, speelde ze deathmetal. Pas later leerde ze ook andere stijlen als funk en rock spelen. Funk? “Ja, dat speelde ik in de Jermaine Jackson band. Het is een heel andere stijl voor mij, maar ik hou er wel van. Voordat ik bij Jermaine kwam had ik het nog nooit gespeeld. Maar ze vroegen ‘Speel je ook funk?’ en ik zei natuurlijk ja. Vervolgens zocht ik op Google ‘funk guitar’ op en vond wat licks.”

Die tournee met Jermaine Jackson was haar eerste grote gig. Hoe kwam een toen nog onbekende shredgitariste bij die band terecht? “ Ik kende de productiemanager van een studiosessie. Ik geloof dat het vaak zo gaat in de muziekindustrie, ergens op het juiste moment zijn en de juiste mensen kennen. Als je je altijd professioneel opstelt, punctueel bent en goed speelt, zullen mensen aan je denken als er ergens een plek vrij komt. Dat was hier ook het geval.”

(foto Jesse Grant, voor Getty images for NAMM) 

Je professioneel opstellen, wat houdt dat in? “Voor mij is dat een lifestyle, het heeft te maken met hoe je je gedraagt, maar ook met je werkhouding. Ook op een dag dat je geen optreden hebt, moet je op tijd opstaan en met de gitaar aan de slag gaan om in vorm te blijven. Daarnaast gaat het erom dat je professioneel bent in je hele leven en niet alleen op een gebied.  Zo is één van de dingen waar ik nu aan moet werken, het sneller reageren op emails.”

Alice Cooper
Inmiddels zit Nita in de band bij Alice Cooper, waarvoor ze auditie deed. Hierna had ze twee weken om de set van meer dan dertig nummers te leren. “Om in deze band te kunnen spelen is een droom die uitkomt. Het zijn zulke goede songs, goed geschreven en catchy. Dat maakt het eenvoudig om aan te leren. Het is geen technische deathmetal, maar eerder songs die heel natuurlijk zijn voor een gitarist om aan te leren. En Alice is een echte showman die het hele publiek in zijn hand heeft.”

 

Ibanez en Blackstar
Je ziet Nita Strauss niet snel met aan andere gitaar dan een Ibanez in haar handen. Heeft ze dat altijd al gebruikt? “Ik wilde altijd al op een Ibanez spelen. Als jong meisje droomde ik er al van tussen de gitaristen te staan die op een Ibanez spelen en ik vind het fantastisch dat die droom is uitgekomen. Verder gebruik ik een Blackstar Series One versterker, het type met EL34 buizen. Dat is een heel veelzijdige versterker, waar je net zo goed classic rock, metal als clean mee kan spelen. Daarnaast heb ik alleen nog een Rocktron Prophesy II in de effectloop. Mijn versterker en de effecten van de Prophesy stuur ik aan met een midi-footswitch op het podium. Ik hou er niet van om vijf verschillende pedalen in te moeten trappen voor een solo, ik heb liever één schakelaar.”

Soloalbum
Strauss geeft aan dat ze voor een groot deel dezelfde spullen ook gebruikt voor studioklussen zoals het inspelen van gastsolo’s, soundtracks voor videogames en voor haar aankomende soloalbum. “Ik ben nu bezig alle sounds voor mijn album uit te zoeken en dat is erg leuk. Daarna moet ik nog wat tijd hebben om songs te schrijven, ik moet eigenlijk een periode van meer dan tien dagen achter elkaar vrij zijn. Ik had verwacht nu vier maanden vrij te hebben, maar toen werd de clinictoer geboekt, dus wordt het album even uitgesteld. Hopelijk lukt het wel om ‘m dit jaar uit te brengen.”

Musicfair Clinic
Wie zondag 14 februari naar de Musicfair in de Utrechtse Jaarbeurs komt, kan Strauss in actie zien op het Clinic Stage. Wat kunnen bezoekers verwachten? “Mijn gitaarclinics zijn heel interactief. Ik ga veel op vragen in en natuurlijk zal ik stukken voorspelen van Alice Cooper en Iron Maiden en vertellen over hoe ik dingen aanpak, maar ik wil ook graag horen wat het publiek wil leren. Het lijkt me leuk om te zien hoe de gitaarscene op andere plaatsen is. Ik weet al hoe het er in Los Angeles aan toe gaat, daarom ben ik benieuwd hoe dat op andere plekken in de wereld is.”

 

Zondag 14 februari 14.00 uur
Ibanez clinic Nita Strauss op Musicfair 2016.

 

Dagtickets Musicfair € 25,-. Klik hier om je tickets te bestellen.

Blokkenschema van alle workshops, sessions, Q&A's etc. tijdens Musicfair
Klik hier