aanmelden
Elvis-gitarist Scotty Moore overleden
Legendarische gitarist speelde op veel Presley-klassiekers
Muzieknieuws 29-06-2016 15:06
Scotty Moore, gitarist van Elvis Presley, overleed gisteren op 84-jarige leeftijd in zijn woonplaats Nashville. In de doorbraakjaren van Presley, tweede helft jaren vijftig, was hij de sideman van The King en een van de grondleggers van de rockabilly-gitaarstijl.

Winfield Scott Moore III werd geboren op 27 december 1931 in Gadsden, Tennessee en begon gitaar te spelen toen hij acht jaar oud was. Moore, die door iedereen Scotty werd genoemd, speelde in jazz- en countrybands voordat Sam Phillips, een plaatselijke dj en oprichter van de later legendarisch geworden Sun studio, hem in contact bracht met een lokale tiener, Elvis Presley.

Presley en Moore scoorden hun eerste hit in 1954 met That's All Right en een reeks rock ‘n’ roll-klassiekers volgde die de populaire muziek radicaal veranderde, eerst in Amerika en daarna in de rest van de wereld. Moore’s toon en spel zijn wezenlijk voor nog steeds vitaal klinkende tracks als Good Rockin' Tonight, Baby Let's Play House, Heartbreak Hotel, Mystery Train, Blue Suede Shoes, Hound Dog en Jailhouse Rock.

Scotty Moore’s en Elvis Presley’s wegen scheidden in 1964, maar vier jaar later was er een hereniging, samen met drummer DJ Fontana, voor de legendarische NBC '68 Comeback Special.

Scotty Moore speelde bij Elvis aanvankelijk op een Gibson ES-295 (bijgenaamd ‘The Guitar that Changed the World’) en later op een Gibson L5 gevolgd door een Gibson Super 400. Een belangrijk onderdeel van Moore’s sound op Elvis-platen en live was een Ray Butts Echo Sonic, een gitaarversterker met een ingebouwde tape-echo. Hiermee creëerde hij zijn karakteristieke slapbackecho. 

Bekijk hier een live-uitvoering van Heartbreak Hotel uit 1956.