aanmelden
Tim Knol en Nico Dijkshoorn over gitaren
Tweede Gear Talk bij Max Guitar in Scheveningen
Muzieknieuws 01-07-2016 11:42
Donderdagavond 30 juni vond de tweede Gear Talk plaats op het Gitarist Stage bij Max Guitar Store in Scheveningen. Dit keer vertelden Tim Knol en Nico Dijkshoorn wat zij zien en zoeken in gitaren.

Voldaan
De avond begon met een interview van Max Guitar eigenaar Robbert van der Ende met Tim Knol en Nico Dijkshoorn. Beide hadden een oude akoestische Gibson gitaar uit de jaren veertig bij zich, destijds eenvoudige modellen, waarschijnlijk door vrouwen in elkaar gezet in verband met de oorlog. Tim gaf dan ook aan te houden van simpele gitaren: "Het maakt niet uit hoe ze eruit zien, het gaat alleen om de klank." Overigens is hij niet zo iemand die altijd op zoek is naar iets nieuws. Zoals hij zelf zegt is hij tegenwoordig wel voldaan.

Danelectro
Nico Dijkshoorn, niet alleen dichter, maar ook muzikant met een flinke gitaarverzameling, vertelde dat het soms helemaal niet om dure gitaren gaat, maar vooral om karakter. Zo had hij laatst een Danelectro van een paar honderd euro gekocht waar hij erg veel op speelt omdat het zo'n eigen klank heeft. Dat is wat een instrument goed maakt.
Op de vraag vanaf welk bedrag beide heren naar gitaren kijken, antwoordde Tim Knol resoluut: "vanaf één euro!"

Klank
Vervolgens kwam het gesprek op het krijgen van een goede klank. Het bleek dat Nico Dijkshoorn voor zijn akoestische geluid de setup van Tim Knol heeft gekopieerd, omdat die zo'n goed livegeluid heeft. Hiervoor gebruiken ze de ToneBone akoestische voorversterker/DI. Tim demonstreerde dat je speldynamiek ook heel veel invloed heeft op je akoestische live geluid. Je kan beter iets zachter aanslaan, waardoor je geluid voller en warmer is, dan stevig spelen waardoor het wat te schel wordt. Wel iets wat je moet leren, omdat je met een hele band al snel geneigd bent hard te gaan spelen.

Facebook
De avond werd afgesloten met een paar liedjes van Tim en Nico en korte voordrachten van Dijkshoorn uit eigen werk.
De hele Gear Talk was live te volgen via de Facebook pagina van Max Guitar Store, waar je ook alles kan terugkijken.

Er staan nog een aantal Gear Talks gepland op het Gitarist Stage:

  • 03-07-2016 – 14:00 – ‘Gear Talk’ Dennis van Leeuwen.
  • 07-07-2016 – 19:30 – ‘Gear Talk’ MXR, Dunlop Erjan van der Laan (MXR & Dunlop European Division Manager) and David Piedfort.
  • 14-07-2016 – 19:30 – ‘Gear Talk’ Bert Meulendijk – Happy Kemper! wel of niet Profilen?
  • 21-07-2016 –  19:30 – ‘Gear Talk’ Pablo van de Poel.

Zie ook www.maxguitarstore.com