Vapors of Morphine naar Den Haag en Deventer

Low-rock met de twee-snarige bass slide gitaar

Muzieknieuws 02-11-2016 22:22

De legendarische formatie Morphine rondom de veel te vroeg overleden Mark Sandman heeft in 2009 de draad weer opgepakt onder de naam Vapors of Morphine, met opnieuw die aparte bezetting van drums, sax en twee-snarige bass slide gitaar, nu van Jeremy Lyons, die natuurlijk ook diverse gitaren bespeeld. Op 15 november kan je het low-rock trio zien spelen in Het Paard in Den Haag en op 17 november in het Burgerweeshuis in Deventer.

Het is 1989 wanneer Morphine zich in de kijker speelt als dé pionier van de narcotische low-rock. Er een abrupt einde aan het bestaan van de band wanneer zanger Mark Sandman overlijdt aan een hartstilstand. De stichtende leden saxofonist Dana Colley en drummer Jerome Deupree pakken vanaf 2009 de draad weer op. In een nieuwe formatie met Jeremy Lyons vormen zij ‘Vapors of Morphine’, waarmee ze het oude werk nieuw leven inblazen én de studio induiken voor kersvers materiaal.

Door haar unieke geluid en bijzondere gebruik van instrumenten trekt de Amerikaanse band volop aandacht van de indie-underground in de jaren ‘90. Van Boston tot Brazilië en van New Orleans tot aan Nederland: overal ter wereld raken liefhebbers verslingerd aan de jazzy getinte rock met bluesy-randje. Twintig jaar later heeft de eigenzinnige sound van Morphine, die de sfeer ademt van een donkere rokerige nachtclub, nog niets van haar impact verloren.

Jeremy Lyons
De komst van bluesgitarist en zanger Jeremy Lyons is een meesterzet: zijn bluesgetinte en gouden keel leunt perfect tegen de warme, roestbruine stem die je van Sandman gewend bent. Bovendien heeft zijn interesse in experimentele en exotische muziekstijlen een creatieve uitwerking op het oude geluid. Het trio breidt de vertrouwde lowrock sound uit met psychedelische jams en eigen vertolkingen van Afrikaanse muziek, Delta blues en noise rock, maar houdt tegelijkertijd de prachtige erfenis van Morphine levend.

Het album A New Low:


Concerten 
dinsdag 15 november: Het Paard, Den Haag. Tickets klik hier.  
Met desgewenst filmvoorstelling vooraf: Cure For PainThe Mark Sandman Story’, een filmvoorstelling over Mark Sandman. 
donderdag 17 november: Burgerweeshuis, Deventer. Tickets, klik hier.  

 

zoeken
zoeken