aanmelden
IM Fast Eddie Clarke
Motörhead-gitarist op 67-jarige leeftijd overleden
Muzieknieuws 11-01-2018 18:36
Op 10 januari 2018 overleed Edward Allan Clarke – oftewel Fast Eddie Clarke – aan de gevolgen van een longontsteking. Hij werd 67 jaar. Met het overlijden van Eddie is het laatst overgebleven lid van de klassieke Motörhead-bezetting heengegaan.

Clarke leerde al op jonge leeftijd gitaarspelen en in zijn tienerjaren versleet hij vele, vooral lokale bands. In 1973, het jaar waarin hij 23 werd, voegde hij zich bij de blues-progrockband Zeus van Curtis Knight. Bij deze band was hij sologitarist en schreef hij nummers. Hij vertrok een jaar later alweer vanwege een argument, om zich bij Continuous Performance aan te sluiten. Bij gebrek aan succes werd ook deze band opgedoekt, maar een toevallige ontmoeting met drummer Phil Taylor in '75 zou zijn leven veranderen.

'Philthy Animal' Taylor zat net bij Motörhead en hij stelde Eddie voor aan bassist/zanger Lemmy Kilmister. Het ontstane trio wordt als de klassieke Motörhead-bezetting gezien en The Three Amigos zijn verantwoordelijk voor de zes eerste albums van de invloedrijke rockband: 'Overkill', 'Ace of Spades', 'Bomber', 'No Sleep 'til Hammersmith' en 'Iron Fist'. Naast de gitaarpartijen nam Fast Eddie ook regelmatig de zang voor zijn rekening.


De klassieke Motörhead-bezetting, ook wel The Three Amigos genoemd

In 1982 verliet Clarke de band, omdat hij ontevreden was over het album Iron Fist en opnames die Motörhead met The Plasmatics deed. Hij zou toch op zijn jaren met Motörhead terugkijken als de beste jaren van zijn leven met vooral veel goede muziek. Deze eeuw zou hij live af en toe nog als gast van Motörhead verschijnen, ook op een live-album en -dvd.


Eddie als gast van Motörhead in latere jaren

Over het spelen met Lemmy vertelde hij:
'Ik moest me, als gitarist, echt aanpassen aan de sound van Motörhead. Lemmy speelde op een Rickenbacker-bas over een Marshall-gitaarversterker, met het hoog open en de bas omlaag. Er was dus weinig bas. Ik was de sologitarist, maar als ik een solo inzette gebeurde er weinig onder me. Er was geen echte bodem. Toen ik met Fastway begon, had ik Pete Way met een dikke vette Thunderbird. Dat was een stuk makkelijker, dat was hemels!'

Ondertussen was UFO-bassist Pete Way inderdaad met een nieuwe band bezig, Fast Eddie voegde zich bij hem en door beide namen werd de bandnaam Fastway. Hoewel Way de band al vrij snel verliet, werden er diverse albums gemaakt, met diverse bezettingen, waarbij Eddie altijd de vaste factor was, en er werd in de VS getoerd als support van AC/DC. In 1990 was het over met Fastway, hoewel de bandvanaf 2007 weer live speelde en in 2011 verscheen er nog een laatste album.


Een vroege promo-foto van Fastway

In 1994 verscheen Clarke's soloalbum 'It Ain't Over Till It's Over', dat qua stijl aan zowel Motörhead als aan Fastway doet denken. Lemmy schreef een nummer voor het album, dat hij zelf zong. Na de hierboven genoemde reünie van Fastway kwam Clarke met het bluesy soloalbum 'Make My Day – Back To Blues' (2014). Op 10 januari 2018 overleed hij in het ziekenhuis, waar hij behandeld werd voor een longontsteking.

Philthy Animal overleed op1 november 2015, zeven weken voor Lemmy, die op 24 december van datzelfde jaar naar de bashemel vertrok. Er was een kleine controverse over het feit dat Clarke niet bij de uitvaart van Lemmy was, maar dat had zo zijn redenen:
'Ik kon op korte termijn geen visa krijgen,' reageerde de gitarist, om droog te vervolgen: 'omdat ik in het verleden nogal gezondigd heb.'

Gitarist Phil Campbell reageerde op de dood van zijn voorganger in Motörhead: 'Ik hoorde het trieste nieuws zojuist, dat Fast Eddie Clarke is overleden. Wat een schok. We zullen hem herinneren om zijn iconische riffs en hij was een echte rock n' roller. RIP Eddie.'

Ook drummer Mikkey Dee kwam al snel met een reactie: 'Oh my fucking god, dit is vreselijk nieuws. Hij was de laatste van The Three Amigos. Ik zag hem nog niet zo lang geleden, toen was hij in een zeer goede vorm, dus dit komt als een totale verrassing voor me. Ik keek er naar uit om hem deze zomer weer te zien. Nu kunnen Lem en Philthy weer met Eddie jammen en als je goed luistert hoor je ze. Pas op! Mijn gedachten gaan uit naar Eddie's familie en vrienden.'Stone Dead Forever met Eddie als zanger

Gear
In Motörhead speelde Fast Eddie vooral op '70s Strat, voor meer helderheid en felheid, via een Marshall-versterker. Hij zou jarenlang endorser zijn van het Britse versterkermerk. Voor Fastway kocht hij een nieuwe Les Paul Deluxe, het type met een esdoorn hals en mini-humbuckers. De laatste verving hij voor DiMarzio-humbuckers. Tot zijn dood zou hij de LP vooral op opnames gebruiken, om deze live voor een Strat – ook met DiMarzio's – in te wisselen.


De keuze van Fast Eddie: '70s Strats (met de grote kop) en een LP met esdoorn hals en DiMarzio's