aanmelden
Joe Satriani wint SENA Performers European Guitar Award 2018
Uitreiking 12 april in Bergen op Zoom
Muzieknieuws 01-03-2018 10:37
De Amerikaanse supergitarist Joe Satriani is de winnaar van de Sena Performers European Guitar Award 2018. Hij krijgt op donderdag 12 april de prestigieuze oeuvre-award, afgekort SEGA, in Gebouw-T in Bergen op Zoom uitgereikt. Satriani, wellicht de technisch meest onderlegde gitarist ter wereld, is daarmee de opvolger van Joe Bonamassa, die vorig jaar de award uitgereikt kreeg.

foto's: Joseph Cultice

Satriani wordt algemeen beschouwd als één van de meest invloedrijke gitaristen van de laatste 30 jaar. De nu 61-jarige Amerikaan is geboren in New York en was op jonge leeftijd al de gitaarleraar van onder meer Metallica-gitarist Kirk Hammett en voormalig SEGA-winnaar Steve Vai.

Maar Satriani is vooral de man van een reeks legendarische instrumentale gitaarplaten waar hij er al meer dan 10 miljoen van verkocht. Onlangs bracht Satriani zijn nieuwe album 'What Happens Next' uit bij Sony Music. In Gitarist 232, februari 2018 interviewden we 'Satch' naar aanleiding van de van deze release.     

Satriani is ook lid van de supergroep Chickenfoot, die hij 9 jaar terug oprichtte met leden van Van Halen en de Red Hot Chili Peppers. Hij was gastgitarist op platen van onder meer Alice Cooper, The Yardbirds, Dream Theater, Nicki Minaj en Crowded House. In 1993 hielp hij de legendarische hardrockband Deep Purple uit de brand door halverwege een wereldtour in te springen.

 

Jack Pisters, de nieuwe voorzitter van de SEGA, is erg verguld met de komst van de Amerikaan. Pisters: “Joe Satriani is ongelofelijk innovatief en inspireerde velen om de mogelijkheden van het instrument intens te onderzoeken. Hij sloeg een brug tussen de klassieke gitaarhelden en de shredders van de nieuwe tijd. Prachtige toon, melodieën en composities vol humor en spannende vondsten staan centraal in zijn werk.”

Eerder winnaars van de SEGA zijn onder meer Steve Vai, Slash, Jan Akkerman, George Kooymans, Brian May, Steve Lukather, Adrian Vandenberg, Leendert Haaksma en Dany Lademacher.

De Award-uitreiking is het slotakkoord van de Sena Performers Guitar Week die op zondag 8 april in Bergen op Zoom van start gaat. Op woensdag 11 april vindt in Gebouw-T Jan Akkerman’s Sena Performers Guitar Night plaats. Akkerman geeft deze avond een speciaal concert met illustere collega’s zoals Stochelo Rosenberg, Anton Goudsmit, Leendert Haaksma en Ruben Hoeke.

Voor kaartverkoop en meer info: www.gebouw-t.nl