aanmelden
Bob Dylans 1966 tour Tele wordt geveild
Gitaar is ook bespeeld door Robbie Robertson, George Harrison en Eric Clapton
Muzieknieuws 04-04-2018 14:07
Tijdens het Newport Folk festival in 1965 speelde Bob Dylan voor het eerste elektrisch met een band. Dit zorgde voor een hoop ophef want in de puristische folkwereld van die tijd was dit not done - ‘elektrisch’ stond gelijk aan commerciële pop en was een verloochening van principes. In Newport speelde Dylan op een Stratocaster, maar voor zijn eerste grote elektrische tour het jaar daarna koos hij voor een Telecaster. Deze Tele wordt 19 mei in New York geveild.

De Newport Strat werd in 2013 geveild en leverde het lieve sommetje van 965.000 dollar op. Veilinghuis Julien’s Auctions zet voor de Telecaster iets lager in, maar rekent nog altijd op een opbrengst van 400 à 600 duizend dollar.

Dylan toerde in 1966 met begeleidingsband The Hawks, die zich later omdoopte tot The Band en wereldberoemd werd met nummers als Up On Cripple Creek  en The Night They Drove Old Dixie Down. Gitarist Robbie Robertson gebruikte de Tele op die songs, net als Dylan zelf op zijn legendarische album uit 1966 ‘Blonde On Blonde’.

Robertson: "Deze gitaar heeft bij zoveel fenomenale gebeurtenissen in de frontlinie gestaan, ik kijk er met verbazing naar.” De Tele werd ook uitgebreid bespeeld door andere muzieklegendes zoals Eric Clapton en George Harrison.       

In 1970 ontdeed Robertson de gitaar van zijn originele zwarte lak en voerde meerde modificaties uit, waaronder het monteren van een Bigsby vibrato, waardoor de gitaar "een nieuw leven leek te krijgen” en "tot andere dingen inspireerde".

In 2005 bracht Martin Scorsese de documentaire ‘No Direction Home’ uit waarvoor veel materiaal van de 1966 tour was gebruikt. Bekijk hier het einde van de docu waarin Dylan onder tumultueuze omstandigheden Like A Rolling Stone inzet op zijn Telecaster. 

 

Kijk voor meer info, ook over de andere muziekgerelateerde items die geveild worden, op de site van Julien’s Auctions.