aanmelden
John Lennon Bus in Nederland
We waren erbij in Apeldoorn
Muzieknieuws 20-07-2018 09:07
Stichting Popsport heeft de John Lennon Educational Tour Bus naar Nederland gehaald. In deze state of the art mobiele audio- en videoproductiestudio kunnen Popsport deelnemers en lokale muzikanten professionele muziek- en video-opnames maken. Na Leeuwarden en Den Haag stopte de bus op 18 juli bij Gigant in Apeldoorn, waar we met de deelnemers spraken.
Lees hier het verslag en bekijk de videoclip, het resultaat van de sessie!

door Steven Faber 

Song en video in één dag: 18 juli 2018
Op 18 juli, 8.45 uur, verzamelen acht jongeren zich bij de John Lennon bus achter Podium Gigant in Apeldoorn. De meesten kennen elkaar nog niet. Een deel komt uit de plaatselijke popscene, anderen zijn deelnemers van Popsport, dat muzikanten tussen 12 en 20 jaar coaching en trainingen biedt, waaronder dit project.
Onder begeleiding van het drietallige Amerikaanse team van de John Lennon bus, wordt na een voorstelrondje gelijk begonnen met het schrijven van een song. Baslijn, groove, akkoorden, melodielijnen en de tekst, het moet vanaf de grond af aan ontstaan. Om snel te kunnen werken wordt zoveel mogelijk gelijk opgenomen. Daarbij is de bezetting behoorlijk uitgebreid, met naast gitaar, drums, bas(synth), toetsen, zang en rap, ook accordeon en clarinet.
De John Lennon bus is een volledig toegerustte mobiele droomstudio voor muzikanten. Instrumenten en apparatuur gaan mee in de trailer en in de bus zelf vind je een studioruimte en editing desks voor audio en video. Overal hangen camera's zodat alles geregistreerd kan worden. Als de song is opgenomen gaat de groep naar het dakterras van Gigant voor het opnemen van de videoclip.


Opname van de videoclip

Graag meedoen
Na het opnemen van de videoclip spreken we met Carlos Lamberts, gitarist van deze eendagsband. Hij komt uit Apeldoorn en timmert aan de weg met zijn band The Strangers. "Zodra ik van dit project hoorde heb ik me opgegeven, want het leek me superleuk om te doen. Al is zo'n videoclip opnemen niet echt mijn ding." Dat hij niet op zijn eigen gitaar speelde was geen probleem. "Was het maar waar, dat dit mijn gitaar was," zegt hij lachend over de Gibson Les Paul die hij de hele dag mocht bespelen. Hij vertelt verder dat hij naast akkoorden, deze dag ook verschillende andere gitaarpartijen heeft ingespeeld. Alleen een gitaarsolo zit niet in de song, maar dat vindt hij wel begrijpelijk. "Dat was zeker leuk geweest, maar daar was echt geen tijd meer voor."


Gitarist Carlos Lamberts in de mobiele studio van de John Lennon bus

Mixen: 19 juli 2018
De volgende dag werd besteed aan het mixen van de audio en het samenstellen van de videoclip. Dit kost echter wat meer tijd dan op een dag beschikbaar is en bovendien moet het eindresultaat worden goedgekeurd door de organisatie van de John Lennon Bus, voordat het op hun youtubekanaal verschijnt. Dat kan zo'n twee weken duren.
Zodra de track beschikbaar is zullen wij 'm aan dit bericht toevoegen.

De videoclip: 1 augustus 2018
En nu, twee weken later is de videoclip er! Enjoy! 

 


Mixsessie in de John Lennon Bus

Meer over dit project: www.gitarist.nl, www.popsport.nl, www.lennonbus.org