aanmelden
Lovebites opent eerste Europese tour in Haarlem
Japanse metalband van louter vrouwen met spectaculair gitaarwerk
Muzieknieuws 05-11-2018 18:32
Na wat losse festivalshows in Duitsland en Engeland én het winnen van de Golden Gods Award van het Britse Metal Hammer in de categorie beste nieuwe band is het tijd voor de eerste Europese tour van het Japanse Lovebites. Deze tour wordt op dinsdag 13 november afgetrapt in het Haarlemse Patronaat. Aan de vooravond van de tour spraken we met gitariste Midori Tatematsu.

door Kevin Pasman

Een Europese tour kan voor Japanse bands altijd wat spannend zijn, omdat niet dezelfde appratuur voorhanden is. Toch is dat voor Midori geen groot probleem. “We gebruiken in Japan precies dezelfde apparatuur als daarbuiten”, licht ze toe. “Ik gebruik Kempers, maar als we buiten Japan spelen, haal ik die uit mijn rack, zodat ik lichter kan reizen, maar wel hetzelfde geluid. Voor deze Europese tour laten we ook onze draadloze systemen thuis.

Verder heb ik een endorsement met E-II Guitars, waarvan ik er twee meebreng. Ze hebben allebei een Floyd Rose-systeem, maar ik gebruik ze om in verschillende stemmingen te kunnen spelen. Als het ooit zover komt dat er al een Kemper in de zaal staat, hoef ik alleen nog maar een usb-stick met de data mee te nemen. Dat zou helemaal mooi zijn.

Verder hoeven we in Japan alleen nog maar te spelen, omdat al het andere voor ons gedaan wordt door een uitstekende groep roadies. Als we naar Europa gaan moeten we alles zelf doen. Gelukkig is het publiek in Europa net zo warm en verwelkomend als in Japan. Soms zingen ze de refreinen zelfs harder mee dan we in Japan gewend zijn.”Flashy
Typerend voor Lovebites is het spectaculaire gitaarwerk. Daar is Midori niet alleen verantwoordelijk voor; zij deelt de gitaartaken met Miyako Watanabe. “Over het algemeen speel ik wat meer flashy en agressief, terwijl Miyako zich meer op langzamere melodieuze solo’s toelegt”, aldus Midori. “Dat is echter geen strikte taakverdeling. We wisselen wel eens als dat goed voelt. Toen we net begonnen, vonden we het heel belangrijk dat we allebei met een verschillende stijl of techniek speelden, maar daar hechten we tegenwoordig niet zoveel waarde meer aan.”

Die agressieve stijl is een direct gevolg van Midori’s ontwikkeling als muzikante. “Toen ik begon met gitaarspelen, waren mijn invloeden Japanse bands die geen metal speelden”, legt ze uit. “Later ben in aan een grote muziekschool gaan studeren en raakte ik betrokken bij bands die covers speelden van moderne metalbands als Pantera en Avenged Sevenfold. Dat heeft de basis gelegd voor mijn huidige gitaarstijl.”

Dit is de recente ep van Lovebites, 'Battle Against Damnation'.  “De nummers van Lovebites zijn vrij moeilijk om te spelen”, geeft Midori toe. “De meeste zitten vrij dicht tegen de grenzen van onze capaciteiten aan. Als we een moeilijker nummer oefenen, beginnen we altijd op een wat lager tempo. Vervolgens voeren we het tempo stukje bij beetje op, zodat we ze met vertrouwen op het normale tempo kunnen spelen. Dat doe ik als ik in mijn eentje oefen, maar ook als we met zijn allen spelen.”

 

Concert
dinsdag 13 november, Patronaat, Haarlem
Voor tickets, klik hier.