aanmelden
Releasetour Humans Are Broken van Sisters Of Suffocation
Met twee gitaristen op tour door Nederland
Muzieknieuws 21-02-2019 22:53
Het Eindhovense Sisters Of Suffocation gooit internationaal hoge ogen met hun even heftige als slim gecomponeerde deathmetal. Inmiddels heeft de band naast gitariste Simone van Straten, die op een elfde plaats eindigde in de Gitarist Poll, Emmelie Herwegh als tweede gitarist in de gelederen, wat zeker zijn weerslag heeft gehad op het nieuwe album ‘Humans Are Broken’. Het album verschijnt op 1 maart, wanneer ook de releasetour door Nederland zal beginnen.

Het afgelopen jaar stond voor de band in het teken van twee belangrijke bezettingswisselingen. Drumster Amber de Buijzer werd vervangen door Kevin van den Heiligenberg en met de komst van Emmelie Herwegh heeft de band voor het eerst twee gitaristen. Gitariste en componiste Simone van Straten is blij met de uitbreiding.

“Nu kon er veel meer”, licht ze toe. “Eerst deed ik soms wel wat met harmonieën, maar vaak kwam dat toch niet helemaal tot zijn recht met maar één gitaar, dus was het alleen leuk voor op de plaat. Live speelde ik soms twee lijnen door elkaar op verschillende snaren, maar nu kan Emmelie de ander doen. Dat is veel mooier. Vaak pak ik de hoge en zij de lage. Ook heb ik nu meer leadlijntjes. Eerst speelde ik nooit solo’s, want dat was al helemaal kaal zonder tweede gitaar. Nu kan dat gewoon.”

Dat betekent niet dat Van Straten het album volgestouwd heeft met solistische capriolen. “Een heel album vol snelle solo's en gesweep is niet iets wat ik gaaf vind”, aldus de gitariste. “Ik vind het wel vet om af en toe te horen, maar ik hou er niet van als het in een nummer alleen maar om snelheid gaat. Dan heb ik liever dat je kiest welke tonen je gebruikt. Er zitten wel wat solo’s op het album die wat sneller zijn, maar lang niet allemaal. Het is leuker om er echt iets moois van te maken.”

Sjouwen
Voor twee gitaren kunnen schrijven is niet het enige wat Van Straten aan de komst van Herwegh heeft overgehouden. “Emmelie had een Kemper en toen zag ik eigenlijk in hoe handig dat was”, licht ze toe. “Vooral ook qua sjouwen. Zo’n ding is maar een paar kilo, mijn oude Peavey was heel zwaar en behoorlijk groot. Ook al mijn effecten komen daaruit. Ik heb alleen nog een noisegate los. Ik vind het fijner om die los te hebben, want dan kan ik hem ook uitzetten als ik hem niet nodig heb.

Onze plaat is gere-ampt met een Kemper en ik heb het profiel daarvoor ook gekregen van degene die dat gedaan heeft, maar ik vond dat dat live niet zo goed werkte. Ik dacht eerst dat het wel oké zou zijn als ik precies dezelfde sound gebruikte als op het album, maar dat was niet zo. Dat was net iets te schel ofzo, het was hem in ieder geval niet. Daarom heb ik nu een van die profielen van Ola Englund gedownload. Het wordt straks allemaal weer even zoeken, maar dat komt wel goed.”


Guitar Playthrough van 'The Machine' 

Realistisch
Vorig jaar tekende Sisters Of Suffocation een platencontract bij het toonaangevende Oostenrijkse metallabel Napalm Records. Dat is ook het moment waarop er vaart in de composities voor ‘Humans Are Broken’ is gekomen.

“Voor de nieuwe plaat had ik wel al wat nummers geschreven, maar dat had nooit echt veel haast”, bekent Van Straten. “Napalm gaf bij het afsluiten van het contract echter aan dat ze verwachtten dat we binnen een à twee maanden een nieuw album zouden afleveren. Toen ik ging rekenen, bleek dat dat alleen realistisch was als ik binnen twee weken alle overgebleven nummers schreef.

Dat heb ik dus gedaan. Gewoon thuis, via Cubase, die hele plaat gemaakt en naar de rest toe gestuurd. Eigenlijk zoals we altijd deden, maar met een belangrijk verschil. De vorige plaat hadden we heel veel gerepeteerd van tevoren en live met zijn allen ingespeeld. Nu heeft iedereen zijn eigen partijen geleerd en zijn we daarna meteen de studio in gegaan.

De volgorde van het opnemen was ook raar. Eerst had ik de gitaren thuis gedaan, daarna kwam de bas en toen heeft Els (Prins) de vocalen opgenomen met de ingeprogrammeerde computerdrums die ik had gemaakt. Daarna is Kevin (van den Heiligenberg) er pas met zijn drumstel overheen gegaan. Ik ben echt heel blij dat dat goed uitgepakt heeft, want het had echt fout kunnen gaan.

Wel denk ik dat we misschien nog wat vette accentjes of andere dingen hadden kunnen veranderen als we vooraf meer hadden kunnen repeteren in plaats van erna. We hebben wel wat ideetjes voor dingen die we nu live anders gaan doen, dus dat komt nog wel.”

Gitarist Poll
Simone van Straten staat dit jaar op een hoge 11de positie in de Gitarist Poll, de jaarlijkse verkiezing door lezers van Gitarist, gepubliceerd is in Gitarist 336, maart 2019. Klik hier voor de volledige uitslag

Releasetour ‘Humans Are Broken’:
1 maart, dB’s, Utrecht
2 maart, Q-Factory, Amsterdam
8 maart, De Pul, Uden
9 maart, Little Devil, Tilburg
5 april, Gigant, Apeldoorn (met For I Am King)