Release van de Week: Devin Townsend - Empath

Vandaag verschenen - 29 maart 2019

Muzieknieuws 29-03-2019 07:03

De Canadese zanger, gitarist, songwriter en producer Devin Townsend komt vandaag uit met zijn nieuwe album, Empath. Hij zet zijn Devin Townsend-project even in de ijskast met deze eerste solo-release sinds 'Dark Matters’ uit 2014. Het is een dynamisch album: van de extreemste metal tot aan new age-achtige muziek. Townsend doet uiteenlopende dingen door elkaar of gelijktijdig, samen met een koor, een orkest en met gastmuzikanten als Steve Vai, Mike Keneally, Chad Kroeger en Anneke van Giersbergen.

Vrijdag Releasedag! Uit de stortvloed aan releases elke vrijdag kiezen we één album uit om meer over te vertellen! 

door Mees van Dijk en Patrick Lamberts

Devin Townsend kondigt de komst van 'Empath' aan met een video. Hierin vertelt hij dat het album anderhalf jaar lang in productie is geweest. Volgens Townsend was de totstandkoming van het album een bijzonder proces, en daardoor is het album heel anders dan wat we van hem gewend zijn. ‘Now this record has taken me down a lot of very interesting psychological and technical avenues’, vertelt hij in de video. Bekijk de aankondiging hieronder:

Omdat het proces volgens de muzikant zo speciaal was, heeft Townsend ervoor gekozen de ontwikkeling van het album vast te leggen in documentaires, die in de afwachting van de release zijn geüpload op zijn youtubekanaal. De documentaires zijn series van telefoongesprekken tussen Devin en Mike Zimmer. Bekijk hieronder de eerste aflevering van de serie:

De video bij het tweede nummer van het album, 'Genesis', laat Townsend zelf zien, luisterend naar zijn eigen muziek, met een steeds veranderende achtergrond.

Signature gitaar
Naast zijn zessnarige signature model nam hij het album op met zijn nieuwe zevensnarige variant: de Framus Masterbuilt Devin Townsend Stormbender 7-String. De gitaar weegt maar liefst 4,7 kilogram. ‘Het is een zware gitaar. Ik vind het bevredigender om zware riffs op zware gitaren te spelen’, vertelt hij. In onderstaande video vertelt hij meer over zijn nieuwe gitaar:

Lees meer in Gitarist 337, april 2019. 

Devin is binnenkort te zien in de Bavokerk, Haarlem (11-4, solo) en in november in Trix, Antwerpen (16-11, met band) en 013, Tilburg (17-11, met band).

Luister het gehele album hieronder:

zoeken
zoeken