Groove, sound, interactie en vrijheid

Tettero Plays Eddie Harris & Les McCann

Muzieknieuws 16-05-2019 14:32

Een compleet album coveren is niet iets waar veel artiesten zich aan wagen. Toch is dat precies wat de Haarlemse pop- en jazzgitarist Folker Tettero heeft gedaan. Hij boog zich met zijn band over het legendarische livealbum ‘Swiss Movement’ van pianist Les McCann en saxofonist Eddie Harris, dat in 1969 op het Montreux Jazz Festival werd opgenomen.

tekst Kevin Pasman foto Rianne Hazelege

“Producer Peter Bjørnild van Soundliaison vroeg mij en mijn band om een eigen interpretatie van dit album”, aldus Tettero. “Net als Harris en McCann heb ik groove, sound en interactie als uitgangspunten, dus de link was zeer logisch. Bovendien zat er een verhaal aan deze plaat. Ze hadden de muziek nog nooit samen gespeeld, dus alles is on the spot gedaan.

"Nadat we wisten dat we dit gingen doen, ben ik meteen aan de slag gegaan met de arrangementen. We hebben een repetitie gehad en toen paste vrijwel alles. De beste repetitie is om dit materiaal meteen live te spelen, dus dat hebben we een aantal keren gedaan. Veel dingen worden on the spot besloten en die vrijheid wilde ik tijdens de opnamen ook behouden. Vlak voor de echte opnamen zijn we nog een keer bij elkaar gekomen, dus we hebben in totaal twee keer gerepeteerd.

"Sowieso is dat voor mij de meest handige manier van werken. Voor mijn tweede album ‘Point Of View’ hebben we een aantal nummers nooit gerepeteerd en in de studio voor het eerst gespeeld. Omdat we nu met publiek erbij speelden en tegelijk een opname hadden, durfden we dat nu niet aan, maar we hebben het aantal repetities minimaal gehouden.”

Creatief
Op de oorspronkelijke ‘Swiss Movement’ is helemaal geen gitaar te horen. “Toen ik voor dit project gevraagd werd, speelde ik alleen met een gitaartrio, dus gitaar, bas en drums”, legt Tettero uit. “Omdat ik mezelf meer richting de toetsenpartijen hoorde spelen heb ik er nog een melodieinstrument bij gevraagd. Juist om een andere sound te creëren heb ik voor trompet en flügelhorn (bugel) gekozen. Op Compared To What wordt bijvoorbeeld ook gezongen, maar ik heb bewust gekozen om dat instrumentaal te houden en toch dezelfde energie over te brengen.

"In de loop van mijn carrière ben ik handig geworden in het combineren van een melodie spelen en toch akkoorden te laten horen. Dat is belangrijk, omdat ik als gitarist in mijn band de enige ben die akkoorden speelt. Bovendien is het niet fijn als niet alles dichtgespeeld wordt. Er zijn dus niet echt problemen geweest met de interpretatie van Harris’ en McCanns partijen, maar het heeft wel geleid tot creatieve oplossingen.”

Vintage
“De timing van deze opnamen kon eigenlijk niet beter, want ik had net mijn ultieme set-up gevonden. Ik speel al een tijd op een Gun gitaar van Eugen Wulff uit Haarlem. Een Telecaster die super speelt en in alle stijlen die ik speel tot zijn recht komt. Ik hou van een vintage sound en die zit er door zijn zelfgemaakte elementen en de Bigsby zeker in.

"Eugen heeft mijn versterker ontwikkeld met Rob Spigt van Machinator. Een kleine buizenversterker die deze vintage sound op een prettige manier nog meer kleurt. Het geluid draagt genoeg voor een band zonder toetsen, maar blijft heel strak, duidelijk en ook warm. Geluidstechnicus Frans de Rond heeft dit uitstekend vastgelegd.

"Verder is mijn pedalenplank, samengesteld door Paul Lenders, belangrijk. Er zitten geen rare dingen op. Ik maak mijn sound graag wat breder met een phaser, overdrive en delays, maar wel met mate en smaak. Wat ik speel en wat ik wil vertellen moet wel overeind blijven.”

Spontaan
Naast de muziek draagt ook de plek waar ‘Tettero Plays Eddie Harris & Les McCann’ is opgenomen bij: “Hij is opgenomen in de legendarische MCO Studio 2 in Hilversum. Hier hebben grootheden als Ella Fitzgerald en Wes Montgomery opgenomen, dus er hangt best een nostalgische sfeer. En akoestisch is het ook prima natuurlijk.

"De dag voor de opnamen met publiek hebben we tijdens het soundchecken alle nummers alvast opgenomen. Omdat er met publiek een hele andere dynamiek ontstaat in de band, zijn alle opnamen van het liveconcert. Dat bleek gewoon prima te klinken. We hebben een nummer nog wel als toegift een tweede keer gespeeld, maar de eerste takes bleken het meest spontaan en het beste verhaal te hebben.”

‘Tettero Plays Eddie Harris & Les McCann’ is ook verkrijgbaar op vinyl via tettero.bandcamp.com

zoeken
zoeken