aanmelden
Release van de Week: Kenny Wayne Shepherd Band - The Traveler
Vandaag verschenen - 31 mei 2019
Muzieknieuws 31-05-2019 10:05
De Kenny Wayne Shepherd Band komt vandaag uit met hun nieuwe album The Traveler. Inmiddels is dit het negende studioalbum van de band. De Amerikaanse bluesrockgitarist laat een sterke ontwikkeling als muzikant en componist horen op de plaat.

Elke vrijdag verschijnen er honderden nieuwe albums. De Gitarist-redactie pikt er elke week een uit om voor te stellen, inclusief video en een Spotify-playlist.

Het album is opgenomen in Los Angeles, terwijl de band een pauze nam van hun tourschama. Verschillende muzikanten hebben bijgedragen aan het album zoals Noah Hunt (zang), Chris ‘Wipper Layton (drums), Kevin McCormick (bas), Jimmie McGorman (toetsen) en Joe Krown (toetsen). Het album bestaat uit tien tracks. Acht hiervan zijn nieuwe nummers geschreven door Kenny Wayne Shepherd en andere songwriters uit Nashville. De overige twee songs zijn covers van Buffalo Springfields ‘Mr. Soul’ en Joe Walsh’s ‘Turn to Stone.’

Beluister de eerste track die hij releasde hieronder:

In Gitarist 339, juni 2019, spraken wij met Kenny Wayne Shepherd voorafgaand aan de release:
Het sterke gitaarspel van Kenny is altijd kenmerkend geweest, maar inmiddels weet hij ook wanneer hij een stap terug moet nemen. ‘Mijn aanpak is door de jaren heen wel wat bescheidener geworden. Ik hoef niet meer in hetzelfde nummer alles wat ik kan te spelen. Ik probeer me niet meer te bewijzen zoals jonge artiesten dat vaak doen. Ik schrijf de nummers die ik wil schrijven en ik speel zoals ik wil spelen. En soms betekent dat dat er misschien wat minder gitaarsolo’s te horen zijn.’ Wat wel meer te horen is, is zijn zang. Die deelt hij al sinds jaar en dag met Noah Hunt, maar op ‘The Traveler’ zingt hij meer lead dan ooit tevoren. ‘Voor mij is het een nieuwe manier om me uit te drukken’, aldus Shepherd. Bekijk hieronder een ‘making of’ video van het nieuwe album:

Shepherd staat vooral bekend als Strat-speler, en ook op dit nieuwe album zijn deze nog steeds in de meerderheid. ‘Mijn 1961 Stratocaster bijvoorbeeld, maar ook customshop gitaren zoals mijn Crossroads Strat en de Copperboy, mijn oranje glittergitaar. Ook heb ik een prototype gebruikt van mijn nieuwe signaturegitaar, die binnenkort op de markt komt.’ Toch heeft hij ook andere gitaren gebruikt. ‘Ik heb mijn witte Gibson Les Paul en een nieuwe ES-335 gebruikt, en voor de akoestische stukken mijn L. Benito. Daarbij probeer ik altijd het kleinst mogelijke aantal effecten te gebruiken. Soms voeg ik wel wat toe als het nummer erom vraagt, maar zodra je effect op effect gaat stapelen verlies je het ware karakter van je instrument.’

Op zaterdag 13 juli speelt de Kenny Wayne Shepherd Band op North Sea Jazz.

Beluister hieronder het gehele album: