Release van de week: Hollywood Vampires - Rise

Vandaag verschenen - 21 juni 2019

Muzieknieuws 21-06-2019 09:53

Soms hoor je wel eens albums waarvan je denkt dat ze ook opgenomen zouden worden als ze nooit uitgebracht worden. 'Rise', het tweede album van de Hollywood Vampires, is zo'n album. Het spelplezier op 'Rise' is echt opvallend.

Elke vrijdag verschijnen er honderden nieuwe albums. De Gitarist-redactie pikt er elke week een uit om voor te stellen, inclusief video en een Spotify-playlist.

Vaste leden zijn Alice Cooper, Aerosmith-gitarist Joe Perry en Johnny Depp, die je wellicht al eens in een film gezien hebt. Er zijn veel gastartiesten, waaronder niemand minder dan Jeff Beck (Welcome to Bushwackers). Als er één ding duidelijk wordt bij het beluisteren van 'Rise' is dat de heren erg veel plezier hebben gehad bij de opnamen.

Niet geheel verrassend voelt het album als een mengeling van de door horror beïnvloede garagerock van de originele Alice Cooper-bezetting en de rauwe, intuïtieve bluesrock die Aerosmith in de jaren zeventig maakte. Hier en daar hebben de riffs hebben een bijna gothic rock-achtige sfeer - nadrukkelijke galm, niet al te veel noten - maar dan wel door een smerige rock 'n' rollmolen gehaald. Op andere momenten doet het geheel wat punky aan. Aan subtiliteit doen de heren in ieder geval niet, zeker niet als de fuzz open gaat.

De taakverdeling tussen Perry en Depp is over het algemeen vrij duidelijk: de eerste stort zich op de klassieke rockriffs en zijn typerende spontane solo's, terwijl Depp zich voornamelijk op slidegitaarwerk stort. Noem het een specialisme, want hij heeft het aardig onder de knie.

Ook indrukwekkend is de inmiddels 71-jarige Cooper, die overtuigender klinkt dan menig zanger van half zo oud. Perry - ook alweer 68 - zakte drie jaar terug tijdens een optreden in elkaar, maar over rustiger aan doen peinst hij blijkbaar niet.

zoeken
zoeken