aanmelden
Release van de Week: Tool - Fear Inoculum
Vandaag verschenen - 30 augustus 2019
Muzieknieuws 30-08-2019 08:08
Al dertien jaar wachten de fans van Tool op een nieuw album en op social media kon je er al helemaal niet omheen. Zelfs de bekende meme-pagina's als 9Gag stroomden over van grappige plaatjes over mannen van middelbare leeftijd die zenuwachtig als schoenzettende kinderen rond Sinterklaas op het album wachtten. Maar laten we het daar - ondanks dat de pepernoten alweer in de schappen liggen - eens niet over hebben. Fear Inoculum is uit, het is een echte Tool-plaat, met natuurlijk gitarist Adam Jones in een heldenrol.

Elke vrijdag verschijnen er honderden nieuwe albums. De Gitarist-redactie pikt er elke week een uit om voor te stellen, inclusief video en een Spotify-playlist.

In 2006 kwam 10,000 Days uit en daarna groeide de cultrockband Tool uit elkaar. Frontman Maynard James Keenan richtte zich op soloprojecten en bijvoorbeeld Puscifer en A Perfect Circle, terwijl de andere bandleden zich ook met diverse projecten bezighielden. 13 jaar lang bleven er zo nu en dan geruchten opduiken. De heren zouden in de studio zitten, het album zou klaar zijn, er werd een tour voorbereid, maar steeds werd het weer angstig stil. Het leek Chinese Democracy van Guns N' Roses wel.

Tot begin dit jaar. Vreemd genoeg kwam Tool eerst langs voor een concert - op 18 juni in de Ziggo Dome - en daarna werden opeens de eerste vier albums voor het eerst op de streamingplatforms vrijgegeven. Vandaag is Fear Inoculum dan eindelijk uit.Was het het wachten waard? Jazeker. Vanaf de eerste klanken van het eerste nummer - ook Fear Inoculum genaamd - word je geboeid meegetrokken. Het geluid is onmiskenbaar Tool en de sfeer gaat zoals altijd van mooi naar beklemmend en naar. De lange songs - nummers van tien, zelfs vijftien minuten lang worden afgewisseld met zeer korte songs - bouwen prachtig op.Hieronder hoor je het hele album:


Luister ook naar het 28 augustus gepubliceerde interview met Adam Jones in de Talk is Jericho podcast

Tool-website