aanmelden
Release van de Week: Monomyth - Orbis Quadrantis
Vandaag verschenen - 13 september 2019
Muzieknieuws 13-09-2019 16:08
Monomyth heeft voor het eerst in zijn geschiedenis een bezettingswisseling meegemaakt. 'Orbis Quadrantis' (Suburban) is het debuut van gitarist Boudewijn Bonebakker, die na de deathmetal van Gorefest en de soulvolle rock van Gingerpig ook prima met de spacerock van Monomyth uit de voeten blijkt te kunnen.

Elke vrijdag verschijnen er honderden nieuwe albums. De redactie pikt er elke week een uit om voor te stellen, inclusief video en een Spotify-playlist.

Met vorige gitarist Thomas van den Reydt groeide Monomyth al uit tot een graag geziene gast op de Nederlandse, Belgische en Duitse podia. In 2017 besloot Van den Reydt echter uit de band te stappen, maar er werd al snel een ervaren vervanger gevonden in de vorm van Boudewijn Bonebakker. Over hoe de samenwerking tussen Bonebakker en de rest van de band groeide lees je binnenkort meer in Gitarist!

Feit is dat 'Orbis Quadrantis' direct herkenbaar is als Monomyth, maar wel een frisse koers vaart. De psychedelische klanken en cinematische sfeer zijn gebleven, maar tegelijkertijd heeft het Haagse vijftal zijn sound verdiept en verbreed. En dat mogen we meteen horen ook, want openingstrack Aquilo heeft een lange opbouw, waarin Bonebakker zich eerst op de achtergrond lijkt te houden, tot halverwege een vette riff zijn intrede doet.

Gisteren verscheen de videoclip van het sfeervolle Auster:

Gitaarwerk genoeg in ieder geval! Naast Bonebakker nemen ook toetsenist Peter van der Meer en samplesman Tjerk Stoop zo nu en dan de gitaar ter hand om het psychedelische gitaarfeest helemaal compleet te maken.

Vanaf volgende maand zal de band het materiaal van 'Orbis Quadrantis' ook live ten gehore brengen. Wie daar benieuwd naar is kan Monomyt op een van de volgende tourdata gaan bekijken:

EKKO, Utrecht (4-10)
Howlfest, Rotterdam (11-10)
Desertfest, Antwerpen (18-10)
Burgerweeshuis, Deventer (19-10)
Merleyn, Nijmegen (1-11)
Gebr. de Nobel, Leiden (2-11)
Melkweg, Amsterdam (15-11)
't Beest, Goes (29-11)
De Gelderlandfabriek, Culemborg (30-11)
Vera, Groningen (6-12)
Hall Of Fame, Tilburg (13-12)
Paard, Den Haag (15-12)