aanmelden
Release van de week: Marcus King - El Dorado
Vandaag verschenen - 17 januari 2020
Muzieknieuws 17-01-2020 11:53
Marcus King is een gitarist en zanger die af en toe je mond doet openvallen van verbazing: zo soepel en vanzelfsprekend brengt hij zijn zwaar op de blues leunende southern rock. Marcus is nog maar 23 en nam zijn alweer vierde album op met producer en Black Keys-meesterbrein Dan Auerbach.

Elke vrijdag verschijnen er honderden nieuwe albums. De redactie pikt er regelmatig een uit om voor te stellen, inclusief video en een Spotify-playlist.

Marcus King komt uit een familie waarin al generaties lang serieus muziek gemaakt wordt. Zijn grootvader speelde met Charley Pride en zijn vader was een lokale bluesheld. Zelf staat Marcus al sinds zijn elfde professioneel op het podium. Ondanks zijn jonge leeftijd aan ervaring geen gebrek dus. En dat hoor je. Zijn stem en gitaarspel hebben de zeggingskracht van een oude bluesmuzikant. Of zoals producer Dan Auerbach het stelt: ‘Zijn grootvader had een Gibson, zijn vader had een Gibson en nu heeft Marcus een Gibson. Het zit helemaal vervlochten in zijn hoofd.’

Zijn eerste drie albums nam Marcus King op met zijn eigen band, maar El Dorado is zijn eerste officiële solo-album. De twaalf nummers op El Dorado schreven Marcus en producer Dan Auerbach in slechts drie dagen in Dan’s Easy Eye Sound studio in Nashville, met hulp van legendarische songschrijvers als Paul Overstreet, Ronnie Bowman en Pat McLaughlin.

Auerbach bracht ook enkele beroemde studiomuzikanten de studio in, zoals drummer Gene Chrisman en keyboardspeler Bobby Wood. Zij maakten ooit deel uit van de American Sound Studio band en zijn te horen op Dusty Springfield’s Son Of A Precher Man, Elvis’ Suspicious Minds en hits van Bobby Womack, Joe Tex en vele anderen. Ook de beroemde Nashville-bassist Dave Roe is van de partij.

El Dorado laat grotendeels rustiger, meer naar oude soul neigende, songs horen, maar als er gerockt wordt, dan herken je meteen de typische sound van producer Dan Auerbach, zoals op dit nummer:

 

Marcus King moest vorig jaar nog zijn optredens op Pinkpop en in Paradiso afzeggen wegens dringende behoefte aan rust. Dit voorjaar komt hij het goed maken met een show in Paradiso op 3 maart en 4 maart in Metropool. Ook zal hij dit jaar zijn gemiste show op Pinkpop inhalen.

Luister hier naar El Dorado: