aanmelden
Release van de week: Wolfgang Muthspiel - Angular Blues
Vandaag verschenen - 20 maart 2020
Muzieknieuws 20-03-2020 13:47
Wolfgang Muthspiel, door het Amerikaanse tijdschrift The New Yorker een “shining light” onder de hedendaagse jazzgitaristen genoemd, keert terug naar het trioformaat met ‘Angular Blues’, zijn vierde ECM-album als bandleider, na twee veelgeprezen kwintetreleases en zijn triodebuut.

foto: Laura Pleifer

Elke vrijdag verschijnen er honderden nieuwe albums. De redactie pikt er regelmatig een uit om voor te stellen, inclusief video en een Spotify-playlist. 

Op ‘Angular Blues’ speelt de Oostenrijkse gitarist weer met Brian Blade op drums, maar in plaats van Larry Grenadier is het dit keer Scott Colley op bas, die met zijn bijzonder aardse geluid dit trio een eigen dynamiek geeft.

 

Naast karakteristieke melodische originals als Hüttengriffe en Camino horen we ook de eerste standards sinds hij bij ECM zit (Everything I Love en I'll Remember April), evenals zijn allereerste bebopnummer op plaat (Ride). In het nummer Solo Kanon in 5/4 is Muthspiel alleen te horen in een kunstig met een delay gecreëerde canon.

Muthspiel, Colley en Blade namen ‘Angular Blues’ op in Tokio in Studio Dede na drie optredens in de lokale Cotton Club. Het album werd gemixt met Manfred Eicher in Studio's La Buissonne in Zuid-Frankrijk, waar Muthspiel zijn twee vorige ECM-albums opnam.

Op de eerste drie nummers  van het album, Wondering, Angular Blues en Hüttengriffe, speelt Muthspiel op akoestische gitaar, met een warm en buitengewoon vloeiend geluid. Daarna is alles elektrisch, gespeeld met Muthspiels bekende soepele frasering.

Over zijn eerste opname van jazzstandards op een van zijn ECM-albums zegt Muthspiel: "Ik werd geïnspireerd om met dit trio standards op te nemen omdat de groep zo vrij en open speelt, helemaal niet bedacht. Als het er op aankomt wordt er een jazztaal gesproken die die nummers recht doet.”