aanmelden
Release van de week: The Dream Syndicate - The Universe Inside
Vandaag verschenen - 24 april 2020
Muzieknieuws 24-04-2020 12:49
In de jaren tachtig kreeg The Dream Syndicate bekendheid als voortrekker van de zogenaamde Paisley Underground: losjes gespeelde gitaarrock met veel ruimte voor spontane improvisaties. Sinds 2012 is The Dream Syndicate weer actief en bracht twee albums uit. Op The Universe Inside slaat de band uit Los Angeles een avontuurlijke nieuwe weg in.

Elke vrijdag verschijnen er honderden nieuwe albums. De redactie pikt er regelmatig een uit om voor te stellen, inclusief video en een Spotify-playlist. 

In 2012 begon The Dream Syndicate onder aanvoering van zanger/gitarist Steve Wynn een tweede leven. Aanvankelijk slechts met live-optredens, maar in 2017 verscheen het album How Did I Find Myself Here en in 2019 These Times. Op The Universe Inside verkent de band echter terrein dat ze (in elk geval in de studio) nog nooit zo rücksichtlos betreden had. Het album bestaat uit vijf jams, waarvan de eerste, The Regulator, meteen al meer dan twintig minuten in beslag neemt. Op zang en percussie na, werd alles live in de studio opgenomen. De bandbezetting van bas, drums en twee gitaren, kreeg hierbij hulp van sax, toetsen en zelfs sitar.

Gehypnotiseerd
Live spon The Dream Syndicate nummers altijd al graag uit tot lange jams. Hierover zei Steve Wynn (foto rechts) al eerder in een interview met Paradiso: ‘…we leven in een tijd van korte aandachtspannen, iedereen doet honderd dingen tegelijk. Lange nummers creëren een nieuwe wereld voor jezelf, na zes of zeven minuten vergeet je alles om je heen. Dat is een fantastisch gevoel, het is toch prachtig om gehypnotiseerd te raken door iets wat de tijd neemt?’

Organisch
Op The Universe Inside is het framework van een song losgelaten en staat de jam op zichzelf. Ten eerste is het een moedige stap van een band die al zo lang bestaat om een nieuwe aanpak te verkennen en ten tweede is deze aanpak ook zeer geslaagd. De jams bouwen organisch op en nergens krijg je het gevoel dat de band zoekende is. Het zijn jams zoals ze in de beste omstandigheden verlopen: van het ene geïnspireerde moment naar het andere. Ook de toevoeging van de extra sounds (vooral saxofoon) werkt erg goed. Gitaristen Steve Wynn en Jason Victor werken soepel samen in fijn aanvullend en vraag-antwoord spel. Beiden blijven daarbij altijd beheerst en to the point, zonder een moment het organische samenspel uit het oog te verliezen.

Bekijk hier de clip van The Regulator:Luister hier het hele album: