aanmelden
Release van de week: Singor - Travel Light
Vandaag verschenen: 1 mei 2020
Muzieknieuws 01-05-2020 09:05
Het zijn drukke tijden voor Marcel Singor. Sinds kort zit hij in de liveband van de legendarische voormalig Marillion-zanger Fish en eind maart verschenen twee livealbums waar hij op speelt: een van Ayreon en een van Kayak. Die laatste mixte en masterde hij ook. En dan is vandaag zijn tweede soloalbum ‘Travel Light’ verschenen.  

Elke vrijdag verschijnen er honderden nieuwe albums. De redactie pikt er regelmatig een uit om voor te stellen, inclusief video en een Spotify-playlist. 

“We wilden gewoon graag weer aan het werk en iets tofs maken”, verklaart Singor het ontstaan van ‘Travel Light’. “Bij de eerste plaat (‘Futureproof’, 2015) was het even aftasten wat we precies gingen doen. Nu waren we een stuk vrijer om van alles te proberen”, aldus Marcel Singor in Gitarist 350, mei 2020.  

 

Singors soloalbums worden gekenmerkt door een combinatie van synthesizers, elektronische ritmes en onbescheiden leadgitaarwerk, een combinatie die zo nu en dan aan Prince in de jaren tachtig doet denken. Toch houdt Singor de gitaar en de synthesizer het liefst uit elkaar: “Ik ben niet aangetrokken tot effecten waardoor je gitaar niet als een gitaar klinkt. Als ik dat zou gebruiken, zou het om de gitaar heen zijn.

“Ik probeer elke noot iets te laten zijn wat niemand anders had kunnen doen. Het gaat erom dat ik klink als mezelf. Bij Jeff Beck en Lindsey Buckingham vind ik het bijvoorbeeld ook waanzinnig dat je na één seconde al weet dat zij het zijn.”

‘Travel Light’ is dan ook met Singors versterker opgenomen, zij het op laag volume. “Ik heb een sweet spot gevonden op mijn Laney 4x12 kabinet. Het gaat niet vanzelf, maar als je ermee experimenteert kun je op behoorlijk laag volume goed gitaar opnemen. Dat is ook wel nodig, want ik heb drie kinderen, waaronder een baby, en die moeten slapen, haha!” (Kevin Pasman)