Zoumana Diarra overleden

Nederlands-Malinese muzikant was muzikale duizendpoot

Muzieknieuws 29-07-2020 18:01

Dinsdag is Zoumana Diarra overleden in zijn slaap. De Nederlands-Malinese muzikant kampte al langer met gezondheidsproblemen en had eerder een hartinfarct. ‘Zou’, zoals hij ook wel genoemd werd, was een virtuoos op gitaar, kora, ngoni, balafon, djembé en saxofoon. Veel mensen kennen hem als lid van de gitaarsupergroep The Five Great Guitars.

Zoumana Diarra werd in 1960 in Mali geboren in een familie van griots. Een griot is iemand die liederen zingt voor het volk en de koning, verhalen vertelt en alles van familierelaties afweet. Al vanaf zijn vierde jaar maakte hij muziek en zijn eerste gitaar maakte hij zelf. “Op een dag zag ik in de buurt iemand met een instrument met zes snaren; m’n vader vertelde me dat dat een gitaar was. Dat kon je natuurlijk niet kopen, dat was veel te duur. Dus ben ik zelf een gitaar gaan maken met een plank, een olieblik en fietsremkabels als snaren”, vertelde hij Gitarist in 2017.

Rond zijn zeventiende won Zou de eerste prijs van de ‘Biennale Artistique et Culturelle de la Jeunesse’, een belangrijke prijs voor jong getalenteerde muzikanten uit Mali en omliggende landen als Ivoorkust en Burkina Faso. Deze prijs zorgde ervoor dat hij ging spelen bij het legendarische orkest Railband du Bamako.

Op zijn 18e ging Zou op wereldtour met Zani Diabate en vestigde zich daarna in Parijs. Een paar jaar later kwam hij terecht in Groningen, waar hij de band Benkadi oprichtte. Zou bleef in Nederland en ging steeds meer elementen uit de jazz toevoegen aan zijn gitaarspel. Pas in Nederland heeft hij zichzelf ook kora (Afrikaanse harp) leren spelen.

Behalve gitaar en kora bespeelde Zou ook het snaarinstrument ngoni en verder nog balafoon, djembé en saxofoon. “Als een band (in Ivoorkust) geen gitarist nodig had maar iets anders, dan leerde ik snel een ander instrument; ik zei altijd ja. Zo heb ik overal alle instrumenten gespeeld.”

Five Great Guitars
Vanaf de oprichting in 2002 speelde Zoumana Diarra mee met The Five Great Guitars, een gezelschap virtuoze gitaristen uit verschillende genres dat regelmatig door de Benelux toert. Zou maakte vaak deel uit van de steeds wisselende bezetting, naast ook Jan Kuiper, Harry Sacksioni en Digmon Roovers. Ook gingen er in de loop der jaren heel wat gastgitaristen mee op tour waaronder Larry Carlton, Jan Akkerman, Eric Vaarzon Morel, Muriel Anderson, Stochelo Rosenberg, Erwin Java en Kaki King.

 

In 2017 nam Zoumana deel aan de mede door Gitarist georganiseerde Gitarist Educatie Markt. Hij deed mee aan paneldiscussies en presenteerde er zijn TrueFire videocursus ‘West African Guitar Guidebook’. “Ik heb in alle landen van West-Afrika muziek gespeeld en vroeger van alles geleerd van lp’s, dus ik had heel veel materiaal om aan mensen te leren. Wat ik voor deze cursus doe is maar een heel klein deel daarvan”, vertelde hij destijds. Zoumana stond bekend om zijn eigen herkenbare sound en de mix van elementen uit jazz, rhythm & blues en salsa in zijn composities.

zoeken
zoeken