aanmelden
Zanger en gitarist Trini Lopez overleden aan corona
Lopez was bekend van If I Had A Hammer en had ook Gibson signaturemodellen
Muzieknieuws 13-08-2020 16:44
Zanger, gitarist en acteur Trini López is op 11 augustus op 83-jarige leeftijd overleden aan complicaties van COVID-19. Behalve dat hij wereldroem verwierf met hits als I Had a Hammer en Lemon Tree, speelde López ook een rol in de filmklassieker The Dirty Dozen uit 1967. Daarbij had hij maar liefst twee Gibson signaturemodellen, die gewild zijn bij gitaristen als Dave Grohl van Foo Fighters.

López was de zoon van Mexicaanse immigranten. Hij werd ontdekt door Frank Sinatra, die hem contracteerde voor zijn Reprise Records-label. Zijn debuut live-album, ‘Trini López At PJ's’, verscheen in 1963 en bevatte een versie van het nummer If I Had a Hammer uit 1949 van Pete Seeger en Lee Hays. Het werd een wereldwijde hit en bereikte nummer één in 36 landen. López nam in 2011 zijn laatste, 65e album op, ‘In The Future’.

Op 10 augustus rapporteerde Palm Springs Life dat filmmakers Todd Hughes en P David Ebersole werkten aan een documentaire over het leven van López, getiteld My Name Is Lopez. De film wordt in 2021 uitgebracht.

Gibson
Na zijn snelle roem in 1963 werkte López met Gibson aan een eigen signaturegitaar. Uiteindelijk werden het er twee.  De Trini Lopez Standard was gebaseerd op Gibsons ES-335 en de Lopez Deluxe had kenmerken van het Gibson Barney Kessel-model. De gitaren werden slechts tussen 1964 en 1971 geproduceerd en zijn nu zeer gewild bij verzamelaars en een aantal prominente gitaristen.

 "Veel jongere gitaristen houden van mijn gitaar", vertelde López in 2011 aan Gibson.com. "Maroon 5's gitarist bespeelt mijn gitaar, The Edge bespeelt mijn gitaar, Paul McCartney's gitarist bespeelt mijn gitaar, Dave Grohl, Lyndsey Buckingham bespeelt mijn gitaar, Sting's gitarist bespeelt mijn gitaar."

"Ik denk dat ze niet alleen fan zijn van mij als artiest, maar dat ze ook van de gitaar houden", voegde López eraan toe. "Ik ben natuurlijk niet Dave Grohls grootste fan [lacht], maar ik ben zeker een fan. Ik ben gewoon blij dat de mensen me herinneren."

Dave Grohls eigen signature Gibson DG-335 ontleent meerdere kenmerken aan de Trini Lopez Standard: de ruitvormige f-gaten, gespleten inlays en een Firebird-stijl kop met zes stemmechanieken op een rij, om er maar een paar te noemen.