aanmelden
IM Chris Eccleshall
Britse bouwer voor Hook, Clapton en Bowie overleden
Muzieknieuws 14-08-2020 13:19
Chris Eccleshall was een gitaarbouwer uit Engeland. Hij bouwde instrumenten voor David Bowie, Pete Townshend, Paul Weller en New Order/Joy Division-bassist Peter Hook. Hij werkte aan de gitaren van Rory Gallagher en Eric Clapton, hij was officieel reparateur van enkele grote merken en de legendarische Mario Maccaferri gaf hem toestemming om de beroemde Selmer-Maccaferri jazzgitaren te bouwen.

 

Chris Eccleshall begon als vioolbouwer bij het destijds zeer bekende W. E. Hill and Sons of Bond Street, London. Geheel andere technische kennis, zoals met elektrotechniek, deed hij op bij de Fleet Air Arm, oftewel de onderhoudsdienst van de Royal Navy. Eccleshall begon als zelfstandige gitaarbouwer en hij kreeg bekendheid als reparateur van Rory Gallagher's gitaren. Als snel maakte hij er zijn voltijdbaan van en hij was daarmee een van de eerste kleine Britse gitaarbouwers, samen met andere bekende namen als John Birch en Tony Zemaitis. George Lowden, van Lowden Guitars, was een leerling van Chris.

Eccleshall werd beroemd door het maken van gitaren voor onder meer Pete Townshend van The Who, The Kinks' Dave Davies, David Bowie, de eerder genoemde Rory Gallagher, Paul Weller en voor leden van Sweet, The Cure, The Levellers en Echho & the Bunnymen. Onder bassisten kreeg hij bekendheid door het maken van de ES-335/EB-2 achtige bassen voor Peter Hook. De bekendste is gemaakt van hout van de vloer van de nachtclub Haçienda, ook bekend als Fac51. De 5 en 1 werden gebruikt als 'f-gat'. Daarnaast repareerde hij de vele door Townshend kapotgeslagen SG's - totdat hij het helemaal zat was - en hij werkte aan de beroemde Blackie Strat van Clapton.


Foto: check de f-gaten!

Eccleshall deed veel meer. Er was een serie Japanse Strats die hij ontwierp en hij kwam met diverse innovaties, zoals de eerste randloze Tele-brugplaat. De rechthoekige zadels die hij ontwierp voor de Tele-brug werden min of meer door Fender overgenomen en je ziet ze nu op de meeste moderne Tele's en Strats.


Foto: Bowie op een akoestische Eccleshall 12-snaar.

Het bekendst werd hij met zijn eigen modellen, zoals de combinatie van EB-2 en Yamaha van Peter Hook. Christopher J. Eccleshall werd 72 jaar oud.


Foto: Een beetje Yamaha BB, vermomd als EB-2.