aanmelden
Peter Frampton in boekvorm
Gitaargod schrijft biografie
Muzieknieuws 04-12-2020 17:50
Do You Feel Like I Do? - A Memoir, heet het boek dat Peter Frampton samen met Alan Light schreef. Het behandelt het roerige leven van de sympathieke gitarist van The Herd, via Humble Pie, zijn solosucces en verslavingen tot zijn afscheidstoernee. En natuurlijk komt zijn iconische, lang verdwenen zwarte Les Paul ruim aan bod. Wij recenseren het boek en we blikken met video's terug op de muzikale loopbaan van Frampton.

Als je aan Peter Frampton denkt, dan heb je vast meteen Show Me The Way in je hoofd. Dit nummer - met Talkbox - werd in de liveversie van Frampton Comes Alive een wereldhit en het album werd 17 miljoen keer verkocht.

In de nieuwe biografie - momenteel alleen Engelstalig verkrijgbaar - neemt Peter ons mee naar zijn jeugd en zijn eerste pogingen om gitaar te spelen. Frampton werd - ruim voor zijn schoolgenoot en vriend David Bowie - beroemd met The Herd en het onderstaande nummer. Hij werd uitgeroepen tot Face of '68 en daarmee was Pete een echte tienerster!Al snel zagen mensen zijn talent. Steve Marriott wilde Frampton inlijven in The Small Faces, maar dat viel niet goed bij zijn bandleden. De drie andere Small Faces gingen met Rod Stewart en Ronnie Wood op pad en werden The Faces. Marriott en Frampton noemden zich Humble Pie:Frampton stopte met Humble Pie, werd een veelgevraagd sessiemuzikant en hij speelde onder meer op het debuut van George Harrison, All Things Must Pass. Hij nam wat soloplaten op, met zeer matig succes, totdat het livealbum Frampton Comes Alive uitkwam, met een grote rol voor de talkbox:Wat doe je als je in één jaar acht miljoen platen verkoopt? En men verwacht snel een opvolger? Frampton bezweek onder die druk, dook in de drank en drugs, met een zwaar auto-ongeluk tot gevolg. Het was Frampton's oude schoolvriendje Bowie, die hem meevroeg op zijn Glass Spiders tour, waardoor Frampton er weer bovenop krabbelde. Het boek behandelt het spelen met Bill Wyman's Rhythm Kings, Ringo Starr's Allstar Band, zijn rol in en achter de schermen van de beroemde muziekfilm Almost Famous, rollen in The Simpsons en Family Guy, zijn nieuwe solosucces en veel, veel meer.

Natuurlijk komt het bekende verhaal voorbij over zijn beroemde zwarte Les Paul met drie elementen. Hier nam hij zowel het beroemde livealbum van Humble Pie - Performance. Rocking The Fillmore - als Frampton Comes Alive mee op. Deze gitaar verdween na een vliegtuigcrash en kwam na tientallen jaren weer op zijn pad. Frampton lijkt een gelukkig man, met een mooie sololoopbaan, een goeie eigen studio en een te gekke gitaarcollectie, maar het boek eindigt met zijn afscheidstournee. Hij lijdt aan een progressieve spierziekte en heeft steeds meer moeite met  - letterlijk - op het podium staan. Deze tour zou eigenlijk dit jaar Europa aandoen, maar het ging om de bekende redenen niet door. Zien we Peter ooit nog in Nederland spelen? Die vraag beantwoordt het boek niet. Gelukkig hebben we de muziek nog en hieronder hoor je zowel Frampton Comes Alive als het bekende livealbum van HUmble Pie,

Do You Feel Like I Do is in alle lokale boekhandels te verkrijgen of te bestellen. Dat is namelijk beter dan het te bestellen bij een internetreus.