aanmelden
Release van de week: Lee Ritenour - Dreamcatcher
Vandaag verschenen - 4 december 2020
Muzieknieuws 04-12-2020 07:12
Jazzveteraan Lee Ritenour speelt al zestig jaar gitaar. Maar een album dat volledig in het teken van zijn gitaarspel staat was er nog niet. Tot nu, want 'Dreamcatcher' is het eerste sologitaaralbum van de Amerikaanse gitarist.

Elke vrijdag verschijnen er honderden nieuwe albums. De redactie pikt er regelmatig een uit om voor te stellen, inclusief een Spotify-playlist.

'Dreamcatcher' is in veel opzichten een atypische soloplaat voor een jazzgitarist. Het album staat vol elektrische én akoestische gitaren met verschillende sounds en hoewel Ritenour een sterk improvisator is, staan de composities centraal op het album.

"Ik wilde geen sologitaarplaat maken waarvoor ik één sound kies en daarbij blijf", vertelt Ritenour ons in een binnenkort te verschijnen interview. "Als je gitaar al een goed geluid heeft, inspireert het de composities. Verschillende gitaren inspireren je op verschillende manieren. Daarom adviseer ik jonge gitaristen om soms een andere gitaar op te pakken. Het ligt voor de hand, maar we vergeten het vaak."

Een speciale plek is weggelegd voor Morning Glory Jam, een nieuwe interpretatie van zijn klassieker Morning Glory uit 1977. Ritenour is vooral te spreken over de finale van het nummer: "De laatste twee minuten van Morning Glory Jam is vijf keer mijn Sadowsky SS-15, allemaal met hetzelfde geluid, maar vijf verschillende slagpartijen. Dat bracht me terug naar de sessies die ik honderd jaar geleden met Barry White deed. Op die sessies waren er minstens vier gitaristen, allemaal grote namen als Ray Parker Jr., Wah Wah Watson, David T. Walker, Dean Parks of Jay Graydon...

We zaten op een rij en Barry kwam langs om iedereen zijn gitaarpartij voor te zingen. En dat moest die gitarist dan twee uur blijven spelen. Dat was zo leuk! Dat gevoel heb ik in dat stuk vast proberen te leggen."

Lees meer over 'Dreamcatcher' in Gitarist 358 (januari 2021)