Release van de week: Pat Metheny - Road To The Sun

Vandaag verschenen - 5 maart 2021

Muzieknieuws 05-03-2021 14:29

Het opmerkelijkste van Pat Metheny’s nieuwe album ‘Road To The Sun’ is - naast dat er veel nylonsnarige gitaar te horen is - dat hij zelf alleen maar op het slotnummer in actie komt. En niet eens in een eigen nummer, maar in een stuk van de eigentijdse klassieke componist Arvo Pärt. De rest van de muziek is echter wel van Metheny’s hand, uitgevoerd door Jason Vieaux en het Los Angeles Guitar Quartet.

Elke vrijdag verschijnen er honderden nieuwe albums. De redactie pikt er regelmatig een uit om voor te stellen, inclusief een Spotify-playlist. 

Grammy-winnaar Jason Vieaux, door de Amerikaanse publieke radio ooit beschreven als "misschien wel de meest precieze en soulvolle klassieke gitarist van zijn generatie", speelt de vierdelige solo-gitaarsuite 'Four Paths Of Light'. Dit word gevolgd door het zesdelige stuk dat het album zijn naam geeft: 'Road To The Sun'. Het wordt uitgevoerd door het eveneens met een Grammy onderscheiden Los Angeles Guitar Quartet, volgens Metheny "een van de beste bands ter wereld". Het LAGQ bestaat uit John Dearman, William Kanengiser, Scott Tennant en Matthew Greif en net als Vieaux zijn ze thuis in vele genres, van Bach tot bluegrass tot rock. 

Pat Metheny speelt zelf Arvo Pärt’s ‘Für Alina’, op zijn beroemde Pikasso gitaar. Deze gitaar met drie halzen en 42 snaren werd in 1984 voor hem gebouwd door de Canadese luthier Linda Manzer.

Pat Metheny bespeelt op het album zijn beroemde 42-snarige (!) Pikasso gitaar   

De plaat zet de verhalende stijl voort die al langer een kenmerk is van het Metheny-geluid, dat klassieke albums van de jazzgitarist verbindt als ‘Secret Story’, ‘Bright Size Life’, ‘80/81’, ‘One Quiet Night’ en ‘Song X’.

 Road To The Sun is uitgekomen bij Modern Recordings.

zoeken
zoeken