aanmelden
Gitarist Ruben Hoeke helpt kwetsbare kinderen aan een gratis gitaar
'Geef een gitaar aan een kind'
Muzieknieuws 25-03-2021 15:03
Met een facebookactie hoopt gitarist Ruben Hoeke zoveel mogelijk kinderen een gitaar te kunnen geven. Hij startte de actie, omdat hij zelf vond dat hij er wel wat uit zijn collectie kon missen. Inmiddels doen tientallen gitaristen uit Nederland en België mee.

De actie explodeerde nadat er dinsdag 23 februari aandacht aan werd besteed in de uitzending van EenVandaag. Daarin is te zien hoe de 11-jarige Noa, die na een val van de trap een hersenbloeding opliep, en de 13-jarige Bryant, die door zijn autisme moeite heeft met het verwerken van prikkels, allebei een gitaar kregen. "Ik ben tot half één bezig geweest met reageren op berichtjes, emails en telefoontjes. Vanochtend om acht uur ging ik weer verder."

Zie hier het item van EenVandaag:

Uitgegroeide actie
Hoeke geeft ieder jaar rond december een gitaar weg aan iemand uit zijn kring. Vorig jaar kon hij niemand bedenken en besloot om de gitaar op facebook weg te geven. Hij kreeg veel reacties, maar kon uiteindelijk maar één gitaar weggeven. De gelukkige was een jongen met autisme.
"Toen hij de gitaar vasthad, ontdooide hij helemaal. Later belde zijn moeder om te vertellen dat hij voor het eerst in zijn leven met zijn ooms en tantes had gepraat. Dankzij die gitaar!"

Dat inspireerde Hoeke om meer gitaren weg te geven. Met wat vrienden, verzamelde hij drie sets bij elkaar. Dat werden er zes, toen tien en de teller staat nu al op vijfentwintig. Inmiddels zijn 58 kinderen geselecteerd voor een starterset, "wiens leven misschien wel helemaal gaat veranderen".

Op de vraag of hij van de actie een permanent iets wil maken, zegt Hoeke het volgende: "Het doel is om honderd sets bij elkaar te krijgen, daarna wil ik beginnen met mijn tweede plan: om alle kinderen gratis online gitaarles te gaan geven."

Wie wil doneren, kan een email sturen via www.rubenhoeke.com of een PM sturen naar Ruben Hoeke of Edwin Olthof op Facebook.

Op facebook laat Hoeke weten overspoeld te zijn met reacties na de uitzending.