Duik in de wetenschap achter gitaren met CSGuitars

Video’s over gitaar met de lens van een natuurkundige

Muzieknieuws 10-05-2021 13:05

In 2011 begin de schotse Colin Scott met het uploaden van covers en andere video’s over gitaar op zijn kanaal CSGuitars. Hij was toen net klaar met een studie Natuurkunde aan de universiteit. Tijdens zijn jaren op die studie speelde hij gitaar. Hij was daardoor geïnteresseerd in de manier waarop gitaren werken. De banenmarkt was in die tijd niet spectaculair te noemen, dus werkte hij steeds meer aan zijn YouTubekanaal. Ondertussen staat de teller op meer dan 194.000 abonnees.

Met zijn video’s wil Colin muzikanten op een leuke manier dingen leren over de wetenschap en technologie van alle spullen die met gitaar te maken hebben. Dat wil hij ook op een manier doen die voor iedereen begrijpelijk is, onder de noemer ‘The Science of Loud’.

Het grootste gedeelte van zijn video's valt onder een speciale rubriek. Een aantal voorbeelden daarvan in dit artikel.

Too Afraid To Ask
In deze serie behandelt Colin onderwerpen waar hij van kijkers vaak vragen over krijgt. De onderwerpen variëren van de productie van elementen, tot de binnenkant van een Uni-vibe. In onderstaande video legt hij uit waarom je precies een versterker nodig hebt, en niet gewoon je gitaar in de speaker kunt prikken.

Gain Appreciation
Bij deze rubriek is er maar één ding belangrijk: lekker scheuren. Dat kan op veel verschillende manieren. CS duikt letterlijk in een brede reeks versterkers en pedalen. De video die wij kozen gaat over de legendarische Orange Rockerverb 50 MKlll.

What’s the Difference?
Coil-tap of coil-split? Waarom klinkt spring reverb anders dan hall reverb? Wat zijn nou de verschillen tussen typen elementen? Colin helpt je uit de brand met deze serie, waarin hij de echte antwoorden geeft op vragen waarbij de gemiddelde forumbezoeker vaak blijft steken in metaforen. Zoals de video waarin hij uitlegt waarom je absoluut moet voorkomen dat je een speakerkabel met een instrumentkabel verwart.

Naast zijn series maakt Colin ook losse video’s waarin hij producten reviewt, het verhaal vertelt of een gitaar in modificeert. Je vindt ze allemaal op zijn kanaal.

www.csguitars.co.uk

zoeken
zoeken