IM Bert Ruiter

Focus-bassist overleden

Muzieknieuws 24-03-2022 17:11

Vandaag, 24 maart 2022, is Bert Ruiter overleden. Hij werd 75 jaar. Ruiter was onder meer bekend als bassist van Focus en Earth & Fire, maar hij deed veel meer.

Bert Ruiter werd op 26 november 1946 in Hilversum geboren. Op de middelbare school startte hij met de gitaar, om later op de bas over te stappen. Hij startte zijn loopbaan  in 1966 als bassist in The Caps - met onde meer zanger Hans van Hemert. Hij speelde daarna in Fullhouse en in de begeleidingsband van Herman van Veen, Hij volgde vervolgens Joop Oonk op als bassist van de Jay-Jays: een voortzetting van The Jumping Jewels met onder meer Willem Duyn).

 

In 1971 vervangt hij basgitarist Cyril Havermans - die startte een solocarrière -  in de wereldberoemde symfonische rockband Focus. Met Jan Akkerman, Thijs van Leer en Pierre van der Linden nam hij Focus III op met de grote hits House Of The King en Sylvia. De band is inmiddels over de hele wereld beroemd, waaronder in Engeland en de VS.

Cyril Havermans was op Hocus Pocus (Focus II) te horen, maar Bert speelde het nummer vaak live, waaronder op het beroemde livealbum Focus - At The Rainbow, opgenomen in de bekende Londonse popzaal, de Rainbow Theatre. 

Ruiter speelde in 1972 als gastmuzikant mee op het soloalbum Profile van Jan Akkerman. Hij bleef bij Focus tot de band in 1978 na talloze bezettingswisselingen werd ontbonden en stapte toen over naar Earth & Fire, de band van zijn partner Jerney Kaagman. 

 

Na het uit elkaar vallen van Earth & Fire werkte hij met Kaagman aan haar soloalbums, en geleidelijk aan werd hij steeds actiever als producer van diverse artiesten zoals Future World Orchestra, Polle Eduard Band, Renée, Choice, Circus Custers, Ton Scherpenzeel, Hanny, Afslag 12, Rob Janszen en Youp van ‘t Hek. In 1999 keerde hij terug naar Focus, met Thijs van Leer, drummer Hans Cleuver en gitarist Mennon Gootjes. Na een paar optrdens ging deze band vanwege interne strubbelingen ten onder.

Bert Ruiter overleed op 24 maart 2022 in zijn woonplaats Blaricum aan de gevolgen van slokdarmkanker.

zoeken
zoeken