Earth & Fire-gitarist Chris Koerts overleden

Samen met zijn tweelingbroer Gerard scheef hij de meeste hits van de band

Muzieknieuws 11-11-2022 12:48

Chris Koerts, voormalig gitarist van Earth & Fire, is gisteren op 74-jarige leeftijd overleden. Samen met zijn tweelingbroer Gerard vormde hij het hart van de band, die met frontvrouw Jerney Kaagman veel hits had in de jaren zeventig.

foto: Chris Koerts en Jerney Kaagman begin jaren zeventig

De gebroeders Koerts waren al vanaf hun veertiende actief als The Singing Twins. In 1967 richtten zij samen met bassist Hans Ziech en drummer Cees Kalis Opus Gainfull op. Nadat zangeres Jerney Kaagman zich bij de band had gevoegd en de naam in Earth & Fire was veranderd, scoorden ze een eerste hit met de George Kooymans-compostie Seasons.  

Vele zelfgeschreven hits volgden, met nummers als Ruby Is The One, Wild And Exciting, Invitation, Memories en Maybe Tomorrow. Ook bracht Earth & Fire, dat steeds meer de progrockkant opging, conceptalbums uit als Song Of The Marching Children en Atlantis. 

In 1978 werd een koerswijziging ingezet. Met o.a. nieuwe bassist Bert Ruiter (ex-Focus) werd het album Reality Fills Fantasy uitgebracht waarvan het poppy Weekend als single werd gereleased en een grote internationale hit werd. Een jaar later verliet Chris Koerts de band en ging musicologie studeren.

Na het uiteenvallen van Earth and Fire in 1983 gingen Chris en Gerard weer samenwerken en componeerden veel nummers voor andere artiesten. Ook maakten ze met Earth and Fire Orchestra een tweetal instrumentale cd’s. Ze brachten veel tijd door in Frankrijk en speelden daar in het bandje The French Connection. Gerard overleed in 2019.

Chris Koerts speelde voornamelijk op Gibson Les Pauls en SG's.

 

zoeken
zoeken