Release van de week: Bertolf - Bluefinger

Vandaag verschenen: 8 september 2023

Muzieknieuws 08-09-2023 11:51

De vorige plaat van Bertolf Lentink (‘Happy In Hindsight’) bevatte op Paul McCartney en Brian Wilson geïnspireerde popliedjes, rijk gearrangeerde songs met sterke melodieën, aanstekelijke refreintjes en verzorgde koortjes. Maar het conservatorium in Zwolle en allerlei projecten in de popmuziek konden Bertolf niet van zijn liefde voor bluegrass afhouden. Vandaag verschijnt zijn in Nashville opgenomen album ‘Bluefinger’.

Elke vrijdag verschijnen er duizenden nieuwe albums. De redactie pikt er regelmatig een uit om voor te stellen, inclusief een Spotify-playlist en video.

Voor Bertolf is het allemaal met bluegrass begonnen: hij was er als kind al door gegrepen. Het moest dus een keer gebeuren dat hij met een bluegrassplaat zou komen. 

Bertolf vond grootheden uit de bluegrasswereld als Stuart Duncan (fiddle), Jerry Douglas (dobro) en Mark Schatz (contrabas) bereid om hem te begeleiden bij de opnames in Nashville. Verder bestond de groep uit Wes Corbett (banjo) en David Benedict (mandoline).

Het hele project begon met een vraag van de afdeling ‘talent support’ van Hedon in Zwolle wat zijn muzikale droom zou zijn, zo vertelt Bertolf in het septembernummer van Gitarist: "Toen begon ik meteen over Jerry Douglas en Stuart Duncan. En toen waren zij zo van: dat is een prachtig plan, waarom gaan we niet proberen om fondsen te werven?"  

Doorwerkte gitaarpartijen
Het resultaat is een plaat waarop virtuoos en lyrisch gemusiceerd wordt, maar waarop de liedjes toch onmiskenbaar Bertolfs eigen songwriting-skills etaleren. Tussen al het soms uitbundige en vaak subtiele getokkel zijn ook Bertolfs eigen doorwerkte gitaarpartijen prominent op de plaat aanwezig.

Bertolf: “Ik denk dat het voor hen toch vooral improvisatie was. Elke take was weer anders en je hoort ook dat iedereen steeds op elkaar reageert. Ik had zelf mijn solo’s wel van tevoren uitgedacht, zodat als ik met die grote gasten speel, zij niet hoeven te wachten als ik nog zit te klooien met een solo." 

De meeste nummers op ‘Bluefinger’ zijn al eerder op platen van Bertolf te horen geweest - en daarmee is het album dus ook min of meer een ‘best of’. Er zijn drie nieuwe instrumentals en ook het vocale Before The Storm, dat hij ooit met Ilse DeLange schreef en dat door haar gezongen wordt, verscheen niet eerder. 

Een van de nieuwe instrumentals is Team Hoover, waarvan Bertolf een instructievideo gemaakt heeft, compleet met tabs, die je hier kunt zien:  

'Bluefinger' verscheen bij Excelsior Recordings.

zoeken
zoeken