aanmelden
Tromp Opening Night – zaterdag 7 oktober
met Evelyn Glennie, Trilok Gurtu, Fred Frith, Arnold Marinissen en Zapp! String Quartet
Muzieknieuws 28-09-2006 17:40
Tromp is een een wereldberoemd slagwerkconcours en een festival van groot formaat. Op 7 oktober gaat dit festival van start met de Opening Night. In een fraai en afwisselend programma worden dit Eindhovense concours en festival gelanceerd. Bekijk de fraaie Percussion Logo video van het festival op de mediapagina.Hoofdmoot van deze Opening Night is de fameuze Shadows Show van Evelyn Glennie, inclusief spectaculaire lichtshow, met speciale gasten gitarist Fred Frith en drummer/percussionist Trilok Gurtu. De avond start met de wereldpremičre van Barracuda, het werk dat Jacob ter Veldhuis speciaal voor Tromp componeerde. Het stuk is verplichte kost voor alle concoursdeelnemers, maar Evelyn Glennie heeft de primeur. Daarna is er de uitzonderlijke combinatie van slagwerk (Arnold Marinissen) en strijkkwartet (Zapp! String Quartet), met opnieuw een wereldpremičre van de hand van componisten Florian Maier, Oene van Geel en Dugal McKinnon.

Evelyn Glennie
Ze is zonder meer ’s werelds beste slagwerkster. Van louter klassiek, naar absoluut allround. Van misschien wat behoudend destijds, naar vernieuwend, de laatste jaren soms wild. Van klassiek tot drum ‘n’ bass. Evelyn Glennie is een fenomeen. Niet alleen omdat ze doof is en mede daarom de belichaming vormt van het TROMP festivalthema ‘Het Gevoelde Geluid’, maar vooral door haar niet aflatende experimenteerdrang, virtuositeit, muzikaliteit en inzet. Grijp je kans en ga naar Glennie kijken en luisteren tijdens TROMP!
Bekijk de video van Evelyn Glennie op de mediapagina!

Trilok Gurtu
Schijnbaar moeiteloos tovert percussiewizard Trilok Gurtu onweerstaanbare groovende ritmes uit zijn hybride drumpercussiesetup, altijd met een waanzinnige sound. De tabla, uit zijn geboorteland India, heeft immer een speciale plek in zijn setup. Evengoed is er plaats voor elektronica, waterdrums, flashy splash bekkentjes, drumsteldelen en een enorme hoeveelheid percussie-effectjes; sounds die je nooit eerder gehoord hebt. Trilok Gurtu werd jongstleden september door lezers van Slagwerkkrant gekozen tot ’s werelds beste percussionist.

Fred Frith
De grote man van de New Yorkse improvisatiescene, gitarist Fred Frith, is een speciale gast in de Shadow Show van Evelyn Glennie tijdens de Opening Night van TROMP. Hij speelt een belangrijke rol in Glennie’s filmproject Touch the Sound.

Arnold Marinissen
Arnold Marinissen is de meest vooraanstaande soloslagwerker op het gebied van nieuwe slagwerkmuziek in Nederland: virtuoos, innoverend en zeer actief. Arnold Marinissen is veelvuldig te beluisteren als solist in kamermuziek. Hij voltooide onlangs een trilogie solo-cd’s. Veel componisten schreven werken voor hem, onder wie Peter Adriaansz, Claudio Baroni en Ron Ford.

Jacob ter Veldhuis
TROMP heeft de Nederlandse componist Jacob ter Veldhuis gevraagd een speciale compositie te schrijven die door de finalisten van het slagwerkconcours moet worden uitgevoerd. Zij worden daarbij begeleid door Het Brabants Orkest (14 okt). Dit werk, Barracuda in de variant voor soloslagwerk, wordt tijdens de Opening Night uitgevoerd door Evelyn Glennie. Ter Veldhuis is een componist die zich beweegt op het kruispunt van jazz, rock en klassiek. Hij is in staat de wildste experimenten in nieuwe muziek te combineren met zoete, filmmuziekachtige passages voor orkest. Ter Veldhuis: ‘Welluidendheid en schoonheid, daar wil ik mee bezig zijn’.We kijken nieuwsgierig uit naar zijn nieuwe slagwerkconcert!

Vroeg
Voorafgaand aan het openingsconcert is er een interview van Huib Ramaer met Jacob ter Veldhuis, muzikaal omlijst door Tatiana Koleva, die Confessions van Jacob ter Veldhuis uitvoert.

Laat
Na afloop is er in de Effenaar een speciaal dancefeest met o.a. Stefan Robbers van de Acid Junkies.

TROMP Opening Night
 • Wereldpremičre Barracuda van Jacob ter Veldhuis, uitgevoerd door Evelyn Glennie
 • Arnold Marinissen & Zapp!
 • Shadow Show van Evelyn Glennie, featuring Trilok Gurtu en Fred Frith

Muziekcentrum Frits Philips za 7 okt, 20.15 u, € 19,-
Interview vanaf 19.15 u, € 4,-

Zintuig met Stefan Robbers van Acid Junkies
Dancefeest met trilvloeren, aroma-visuals, Pulse Masseurs en DJ Kid Sundance & VJ Stalker. Een speciaal decor laat de bezoekers de muziek niet alleen via hun oren opnemen maar ook via andere zintuigen.

 • Effenaar za 7 okt, 23.00 u, € 9,-

  Lees alles over het festival in het door Slagwerkkrant uitgegeven minimagazine, hiernaast te downloaden als pdf. Je vindt daar alle informatie over de overige 11 concerten en de gratis toegankelijke Slagwerkkrant Workshopdag op zondag 15 oktober.

  TROMP International Music Competition & Festival komt mede tot stand i.s.m. Slagwerkkrant

  Kaartverkoop
  Tickets zijn verkrijgbaar bij de zalen waar de verschillende evenementen plaatsvinden.
  Muziekcentrum Frits Philips, Eindhoven - 040. 244 20 20 muziekcentrum.nl
  Of kijk op trompinternational.nl.
 • drummer links