aanmelden
Meiden aan de gitaar
Muzieknieuws 10-10-2006 15:26
Meiden en vrouwen raken massaal verslingerd aan de gitaar. Onderzoek in opdracht van de muziekbeurs M.I.L.E. leverde een spectaculair cijfer op: bijna de helft (42 procent) van gitaarcursisten in Nederland is op dit moment van het vrouwelijke geslacht. Hoewel niet alle opleidingen een vergelijking konden maken, lag dit percentage tien jaar geleden ruim onder de 20 procent.Brancheorganisaties all over the world bevestigen de trend. Recentelijk kwamen de Britse en Australische brancheclubs naar buiten met spectaculaire cijfers over de gitaarverkoop. In één jaar tijd steeg de gitaaromzet in Australië met liefst 20 procent, ten opzichte van vijf jaar geleden is zelfs sprake van bijna een verdubbeling. Met dank aan vooral de vrouwelijke gitaarkopers.

Ook in Groot-Brittannië werd een recordomzet geboekt. Britse muziekmakers gaven in 2005 ruim 163 miljoen euro uit aan elektrische en akoestische gitaren én basgitaren, 12 miljoen euro meer dan in 2004. De groeicijfers komen overeen met een voorspelling die de Amerikaanse zusterorganisatie NAMM enkele jaren geleden deed. De NAMM voorspelde een verdubbeling van de gitaaromzet, vooral dankzij vrouwen.

Gitaarbouwers haken gretig in op de girly trend. Steeds meer bouwers komen met specifieke meidengitaren. Zo kwamen recentelijk zelfs de grote drie – Fender, Gibson en Ibanez met specifieke modellen. Ze volgen hiermee het voorbeeld dat de Amerikaanse firma Daisy Guitars al enkele jaren geleden gaf.

De beurs M.I.L.E. wordt op zaterdag 28 en zondag 29 oktober aanstaande gehouden in NBC Center in Nieuwegein. Naast vele stands met instrumenten, zijn er clinics, optredens en een dagelijkse talkshow.