aanmelden
EBU European Jazz Competition gelanceerd
Finale tijdens het North Sea Jazz Festival 2007
Muzieknieuws 06-11-2006 14:10
De tweejaarlijkse European Jazz Competition (EJC) is een samenwerking tussen de partners European Broadcasting Union (EBU), het North Sea Jazz Festival en de Stichting European Jazz Competition. Donderdag 2 november werd in Delft de officiŽle overeenkomst bekrachtigd van de nieuwe editie.De EBU produceert via haar netwerk van Europese publieke omroepen de voorronden en de selectie van vier finalisten. De finale tijdens het North Sea Jazz Festival 2007 wordt georganiseerd door de Stichting European Jazz Competition. De EBU fungeert als een mediapartner van formaat door daarvan Europese radio-uitzendingen te verzorgen.

Mede-intiatiefnemer van de European Jazz Competition, de Stichting Dutch Jazz Competition, is verheugd dat ook de laatste winnaar van het Nederlandse jazzconcours als vijfde groep aan de Europese finale zal deelnemen. De Europese en Nederlandse varianten van de Jazz Competition worden vanaf 2007 jaarlijks afwisselend georganiseerd. De Dutch Jazz Competition vindt daardoor voor het eerst weer plaats in 2008.

De bij de EBU aangesloten publieke omroepen van alle Europese landen (zoals in Nederland de NPS) en zogenaamde Ďassociate membersí (als Canda en de VS) kunnen maximaal 3 nationale groepen nomineren. Een door de EBU geformeerde internationale commissie van jazzprofessionals selecteert vervolgens uit het totaal van genomineerden vier finalisten. De vijfde goep die tijdens het North Sea Jazz Festival de Europese finale compleet maakt is het bejubelde Franz van Chossy Trio, winnaar van de Sena Prijs Beste Groep van de laatste editie van de Dutch Jazz Competition.

Het North Sea Jazz Festival, het grootste indoor jazzevenement van de wereld en facilitaire partner en sponsor van de European Jazz Competition, is blij met dit Europese initiatief.
"Door de jaren heen hebben we op het gebied van jazztalent een verschuiving gezien van merendeels Amerikaanse naar ontzettend veel Europese groepen. Het is natuurlijk fantastisch dat er nu een competitie komt met een top-afvaardiging van aanstormend talent uit Europa, en dat de finale ervan plaats vindt op het North Sea Jazz Festival", aldus Jan-Willem Luyken, directeur van het festival.