De Vijfde Verdieping

Muzieknieuws 19-12-2006 11:30

Vier concertpodia in de provincie Utrecht hebben besloten tot een gezamenlijke jazzprogrammering te komen. Het gaat om Artishock (Soest), Het Beauforthuis (Austerlitz), Borra (Amersfoort) en het SJU Jazzpodium (Utrecht). Deze podia zijn actief op het gebied van jazz en geïmproviseerde muziek in wat een ‘concertante setting’ heet. Het doel van deze samenwerking is tweeledig: musici meer en uitdagender speelmogelijkheden bieden en meer publiek trekken. Samen kunnen deze concertpodia programma’s organiseren die zij afzonderlijk nooit zouden kunnen realiseren.

Deze samenwerking, die de titel De Vijfde Verdieping heeft gekregen, heeft geresulteerd in concrete plannen voor de komende jaren. Er komen twee componistenseries, een programma voor jong improvisatietalent en een programma waarbij een musicus van naam (onder meer) dwarsverbanden legt met andere kunstdisciplines, musici en het onderwijs.

Wat wil De Vijfde Verdieping?
De samenwerkende podia willen meer speelmogelijkheden bieden aan (aankomende) musici volgens een nieuwe thematische opzet. Daarnaast wil De Vijfde Verdieping meer publiek trekken. En ook een ander, ‘sluimerend’ publiek dat deze podia niet of maar af en toe bezoekt. De Vijfde Verdieping richt zich dan ook op mensen (die tot nu toe) weinig met jazz op hebben. Dat is een gevarieerde groep: van cultureel geïnteresseerde lezers van kwaliteitskranten tot jonge MTV- en TMF-kijkers. En nog enkele groepen die daar tussenin zitten. Voor deze ‘doelgroepen’ wordt een speciale programmering opgezet náást de reguliere programmering van de deelnemende podia.

De programmering
Voor de komende seizoenen zijn drie series opgezet:
  • Componistenserie
  • Carte Blanche Junior
  • Artiest in Huis

De eerste componistenserie gaat al op 4 januari van start in het SJU Jazzpodium met Hermine Scheider’s Waterproof Live. Het idee is dat twee keer per seizoen een componist wordt uitgenodigd (waarvan in ieder geval één woonachtig is in de provincie Utrecht) voor het geven van concerten op de vier provinciale podia. Met deze serie hoopt De Vijfde Verdieping ook muziekliefhebbers te trekken die vooral geïnteresseerd zijn in klassieke muziek.

Carte Blanche Junior is speciaal bedoeld voor jong improvisatietalent uit de provincie Utrecht. Jonge starters krijgen zo de kans ervaring op te doen op verschillende podia. Er zal worden samengewerkt met het Utrechts Conservatorium. Gijs Batelaan - winnaar van de Holland Casino Jazz Award 2006 - neemt met zijn quartet de Carte Blanche Junior voor zijn rekening.

Bij Artiest in Huis wordt een musicus van naam gevraagd behalve concerten ook masterclasses en clinics te verzorgen en daarbij samen te werken met lokale musici. Hierbij legt hij of zij dwarsverbanden met andere kunstdisciplines, muziekbeoefenaars (muziekverenigingen, amateurbands e.d.) en/of het onderwijs (regulier onderwijs en muziekscholen).

Met De Vijfde Verdieping hopen vier concertpodia een extra impuls te geven aan het al bloeiende muziekleven in de provincie Utrecht. (www.devijfdeverdieping.nl)

zoeken
zoeken