In memoriam: James Brown

The Godfather of Soul overleden

Muzieknieuws 25-12-2006 12:58

James Brown, de 'Godfather of Soul', is overleden. De artiest die met zijn kenmerkende stem en revolutionaire ritmes aan de wieg stond van soul, funk, rap en disco, overleed 25 december rond 1:45 in de ochtend in het ziekenhuis. Hij was de dag ervoor opgenomen met een ernstige longontsteking. James Brown werd 73 jaar.

Enorme muzikale invloed
James Brown was een pionier en groeide uit tot één van de invloedrijkste figuren uit de geschiedenis van de popmuziek. Toen hij zichzelf eens uitriep tot Soul Brother Number One was dat ook geen ijdele zelfoverschatting. De begrippen funk en rap hadden zonder hem wellicht niet eens bestaan.

Brown was voor dansmuziek wat Dylan was voor songteksten: de ongekroonde koning, het boegbeeld voor meerdere generaties. Zijn flitsende danspasjes, zijn ritmes en zangstijl inspireerden vele artiesten waaronder Mick Jagger, Michael Jackson, George Clinton, Sly and the Family Stone en Prince.

De zanger had zijn eerste hit, Please, Please, Please, in 1956. Wereldwijd volgden vele grote hits, waaronder Papa's Got a Brand New Bag (waarmee hij in 1965 een Grammy verdiende), I Got You (I Feel Good) en Get Up (I Feel Like Being a Sex Machine).

James Brown won in 1987 een Grammy voor Living In America (als beste mannelijke R&B-artiest) en ontving een Gammy Award for Lifetime Achievement in 1992. Hij was een van de eerste artiesten die werd opgenomen in Rock and Roll Hall of Fame (in 1986), samen met grondleggers als Elvis Presley en Chuck Berry. Op 14 november 2006 werd Brown opgenomen in de Britse Music Hall of Fame.

Persoonlijke tragedies
De muzikale triomfen van James Brown staan in schril contrast met zijn vaak ongelukkige privéleven. De artiest werd als James Joe Brown Junior in 1933 geboren in de wildernis van South Carolina in een hutje met slechts één kamer. Op vierjarige leeftijd kwam hij op straat terecht en groeide op in een achterbuurt in Augusta, Georgia. In 1949, toen Brown zestien jaar oud was, belandde hij enkele jaren in de gevangenis wegens autoinbraak.

In september 1988 werd Brown, onder invloed van drugs en met een pistool op zak, ruim een half uur lang achtervolgd door de politie. De wilde tocht ging van Augusta richting South Carolina en weer terug naar Georgia, en eindigde pas toen agenten de banden van Brown's auto lek schoten.

Brown werd veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf. Hij verbleef vijftien maanden in een gevangenis in South Carolina, gevolgd door tien maanden taakstraf voordat hij in 1991 opnieuw werd vrijgelaten.

Ondanks zijn fouten bleef James Brown een belangrijk rolmodel voor meedere generaties. Hij steeg uit boven armoede en racisme, wat het best tot uiting komt in de titel van een van zijn grootste hits - Say it Loud, I'm Black and I'm Proud.
zoeken
zoeken